Erişilebilirlik

Koalisyondan Bir Günde 38 Hava Saldırısı


Tikrit'te IŞİD hedeflerine yönelik düzenlenen bir koalisyon hava saldırısı (Arşiv)
Tikrit'te IŞİD hedeflerine yönelik düzenlenen bir koalisyon hava saldırısı (Arşiv)

Amerika öncülüğündeki koalisyon güçleri, Irak ve Suriye’deki IŞİD mevzilerine Cumartesi’den Pazar gününe kadar geçen 24 saat süresince 38 hava saldırısı düzenledi. Hava saldırılarının yarıdan fazlası, IŞİD’in ilan ettiği sözde halifeliğin başkenti olan Rakka’da gerçekleştirildi. Amerika’nın Sesi’nden Victor Beattie, Suriye’de yaşanan çatışmaların Türkiye’yi de alarma geçirdiğini bildiriyor.

ABD liderliğindeki koalisyon sözcüsü Yarbay Thomas Gilleran, 38 hava saldırısının 18’inin Rakka’daki IŞİD’e ait askeri araçları ve köprüleri tahrip ettiğini ve bu saldırıların bugüne kadar yapılan en kapsamlı operasyon olduğunu söyledi. Gilleran ayrıca, bu saldırıların, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki askeri hareket kabiliyetini kısıtlayacağını söyledi.

IŞİD’e yakın bir web sitesi, saldırılarda en az 10 kişinin öldüğünü ve birçok kişinin de yaralandığını söyledi. Hava saldırıları, Suriye’de Haseke ve Kobani’de, Irak’ta ise Habbaniye, Hadisa, Mahmur, Musul, Sincar ve Tel Afar’da bulunan IŞİD militanlarını, araçlarını ve ellerinde bulunan binaları hedef aldı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Corker, IŞİD’e karşı yapılan hava saldırılarını yeni bir aşama olarak görmediğini söyledi. Corker, “Yine hava saldırısı düzenledi. Halen Türkiye ile uçuşa yasak bölge müzakereleri üzerine bir anlaşma yapmadık. Bu anlaşma olsaydı, büyük çaplı kara birliklerini bölgeye sokabilirdik. Suriye’deki eğit donat planında da sorunlar yaşıyoruz. Suriye ve Irak’ta ilerleme gösteremeyişimizin nedenlerinden biri de Başkan Obama, çünkü herhangi bir gelişme göremiyorum. Yeni bir stratejimizin olduğunu gösteren herhangi bir plan görmüyorum” dedi.

Türkiye'deki hükümet yanlısı gazeteler, ordunun Suriye sınırında 100 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre genişliğinde bir tampon bölgesi oluşturmasının mümkün olduğunu yazıyor. Türkiye, Washington ve müttefiklerine Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulması ve Suriyeli sığınmacılar için de güvenli bir bölgenin kurulması çağrısında bulunuyor.

Suriyeli Kürtler’in IŞİD’e karşı kazandıkları zafer sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde kurulacak bir Kürt devletine asla izin vermeyeceğini söylemişti.

El Cezire televizyonu, Suriye Kürtleri’nin Rakka’ya 50 kilometreye kadar yaklaştıklarını bildirdi. El Cezire, Cuma günü IŞİD’in Türkiye’den Rakka’ya giden ana ikmal hattını YPG güçlerinin kapattığını söyledi.

Ebu Halil El Furrat adlı bir aktivist, Rakka’daki sivillerin IŞİD yönetimi altında çok zor şartlara maruz kaldıklarını söyledi. Furrat ayrıca, Suriye’deki muhaliflerin IŞİD’e karşı savaşmaya hazır olduklarını, ancak sadece hava desteğine ihtiyaçlarının bulunduğunu söyledi.

Bu arada hem Suriyeli Kürtler’den hemde IŞİD’den endişe eden Türkiye, Suriye sınırında askeri yığınak yaptı. Sınırdaki askeri varlığını artıran Türkiye, herhangi bir çatışmanın Türkiye tarafına sıçraması durumunda kendi güvenliğini korumayı amaçlıyor. Güvenliğinin tehdit edildiğini hissetmesi durumunda Ankara, gerekli askeri adımları atacağını açıkladı. Bu açıklama Amerika’da da yankı buldu. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, “Türkiye gibi ABD de, bölge istikrarını tehdit eden IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki varlığından endişe duyuyor. Türkiye ve diğer müttefiklerimizle, IŞİD’e karşı bölgede nasıl mücadele etmemiz gerektiğini görüşmeye devam ediyoruz. Bu çok karmaşık bir sorun ve çözümü için birçok ülkenin desteğine ihtiyacımız var. Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil, sınırın öteki tarafındaki Irak’ın sorunu da değil, bu koalisyonun sorunu yani uluslararası bir sorun” dedi.

San Francisco Üniversitesi’nde bölgesel analist olan Stephen Zunes, Türkiye’nin bölgedeki güvenlik kaygılarının artmasına bir tepki olarak ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarını artırmış olabileceğini savunuyor.

Zunes koalisyonun askeri alanda kaydedebileceği başarıyı IŞİD’in kendine siyasi kazanım sağlamak amacıyla kullanabileceği, örgütün bölgedeki yabancı güçlerin müdahalesine karşı kamuoyu tavrını istismar edebileceği uyarısında bulunuyor. Uzman bu durumun, “Batı güçlerini veya Osmanlı hükümdarların torunlarını zor duruma düşürebileceğini belirtiyor.

Türkiye’de komutanların bu hafta Ankara’da hükümet yetkilileri ile Suriye’ye yapılacak olası bir askeri harekatı değerlendirmesi bekleniyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen hafta herhangi bir saldırı için bir planlarının olmadığını söylemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG