Erişilebilirlik

Koalisyon Üyeleri IŞİD Zirvesi’nde Biraraya Geldi


Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Amerikan politikasının IŞİD’ı yok etmek olduğunu söyledi. Tillerson ancak bu hedefe müttefiklerin desteği olmadan ulaşılamayacağını söyledi.

Başarımız hedeflerimize bağlılığımıza dayalı” diyen Tillerson, “2017 yılı IŞİD’le mücadele bütçesini 2 milyar doların üzerine çıkardığımızı açıklamaktan memnuniyet duyuyorum, taahhütlerimizi yerine getirelim ki yılın kalan günlerinde operasyonlarımız için gerekli olan kaynakları dağıtalım” şeklinde konuştu.

Tillerson bu açıklamaları IŞİD ile mücadele eden küresel koalisyonun dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda yaptı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu da katılıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı ayrıca IŞİD karşıtı koalisyonun örgütün yeniden yapılanması ve küresel isteklerini durdurmada kararlı olduğunu da kaydetti.

Tillerson, IŞİD lideri Ebu Bakır el Bağdadi’nin yardımcılarının neredeyse tamamının öldüğünü belirtti ve Bağdadi’nin de aynı kaderi paylaşmasının sadece an meselesi olduğunu vurguladı.

Koalisyon Üyeleri IŞİD Zirvesi’nde Biraraya Geldi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:36 0:00

Dışişleri Bakanlığı Washington’daki konferansın temel amacının IŞİD’i geri kalan bölgelerde yok etme çabasını hızlandırmak ve tüm IŞİD bağlantılı gruplara yönelik baskıyı artırmak olarak açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, IŞİD’e karşı savaşta koalisyonun kritik bir aşamada olduğunu söyledi.

Brookings Enstitüsü’nden Michael O’Hanlon, koalisyon ortaklarının tartışacağı bir dizi zorlu konu olduğunu söylüyor.

O’Hanlon, “Türkiye topraklarına milyonlarca mülteciyi barındırıyor, Suriye’de savaş sona ermiyorsa, Avrupalılar IŞİD militanlarının geri dönmesinden korkuyorsa, kimse mutlu değildir, kimse mutlu olmamalı, mücadelenin orta yerindeyiz” dedi.

Bu ay başında Amerika’nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, örgüte yönelik iki yıldır süren savaşta Irak ve Suriye’de IŞİD’den 50 bin kilometrekarelik alanın geri alındığını belirtti.

Başkan Donald Trump seçim kampanyası sırasında Obama’yı IŞİD ile savaşta zayıf kalmakla suçlamıştı. Yemin töreninde de IŞİD’in kökünü kazıyacağını kaydetti.

STÜDYO VOA

Biden’dan Netanyahu’ya Refah uyarısı – 6 Mayıs 2024
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG