Erişilebilirlik

"Koalisyon IŞİD’e Karşı Kısır Döngü Yaşıyor"


Amerikalı yetkililer, düzenlenen hava saldırılarında 10 bin IŞİD militanının öldürüldüğünü söylese de terör örgütü büyümeye devam ediyor. Yapılan tahmine göre Irak’ın üçte birini elinde bulunduran örgüt, Suriye’nin de yarısını kontrol ediyor.

Dış İlişkiler Konseyi’nin ulusal güvenlik uzmanı Max Boot, Amerika’nın IŞİD politikasını, “Başkan Obama Amerika’nın IŞİD politikasının ‘zayıflat ve yok et’ olduğunu açıkladı. Ancak yapılanlara baktığımızda aslında Amerika koyduğu hedefleri gerçekleştirecek bir çaba sarfetmiyor,” sözleriyle değerlendiriyor.

Boot’a göre, göreve başladığında Amerika’nın Ortadoğu’daki savaşlardan çekileceği sözünü veren Başkan Obama’da, IŞİD’i yenebilmek için gerekli siyasi istek bulunmuyor.

IŞİD, Amerika tarafından silahlandırılan Suriye’deki ılımlı muhaliflerden ve Iraklı askerlerin kaçarak terk ettiği bir üsten Amerikan silahlarını ele geçirdi. Boot’a göre, Amerika, Iraklı askerleri tekrar silahlandırmak zorunda kalacak.

Bu durumda da IŞİD’in Amerika yapımı silahlara ulaşması devam edebilir.Boot, “ya silah göndermeyi bırakacağız, ya da Iraklı askerleri daha iyi eğitip, onların IŞİD’ karşı daha etkili bir biçimde savaşmalarını sağlayacağız. Bence ikinci şık daha doğru olur” dedi.

Koalisyon güçlerinin de, Sünni askerleri IŞİD’e karşı savaşmaları için daha iyi eğitmesi gerekiyor.

Mezhepsel bölünme nedeniyle sadece Şii güçlere güvenmek yanlış sonuçlar doğurabilir.

Londra’daki Kings College’den Andreas Krieg, iyi eğitimin ötesinde, Sünni savaşçıların daha iyi motive edilmesi gerektiğini söyledi.

Krieg’e göre, örneğin IŞİD’in elinde tuttuğu Anbar vilayetindeki Sünni aşiret milisleri, Şii Başbakan Haydar El Abadi önderliğindeki Bağdat hükümeti çıkarına savaşmayacaklar.

Krieg, “Bu sosyo-politik bir sorun. Temelde, Bağdat’taki Abadi hükümetinin, Anbar vilayetinde yaşayanlara, Irak hükümeti saflarında IŞİD’e karşı savaşmaları durumunda, ilerde daha fazla özerklik elde edeceklerine dair somut ve sağlam söz vermesi gerekiyor. Böylelikle Anbarlılar nefret ettikleri Bağdat hükümeti için değil de kendi özerklikleri için savaşacaklardır” dedi.

Koalisyon güçlerinin IŞİD’i yenmesi uzadıkça, IŞİD’in giderek daha da büyüyeceğini söyleyen Krieg, bir sene önce hızla toprak kazanan IŞİD’in daha elindeki silahları tam olarak kullanacak kapasitesinin bulunmadığını hatırlatıyor. Şimdi ise, bir senedir eğitim gören askerleri silah kullanma becerilerini artırdı. Koalisyon güçleri de giderek kısır bir döngünün içine giriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG