Erişilebilirlik

Koalisyon Görüşmeleri Başladı


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhtemel koalisyon ortakları ile görüşmelerine başladı. Davutoğlu, ilk görüşmeyi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdi

Görüşmeden sonra Davutoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ile güçlü bir koalisyon hükümeti kurulmasının gerekliliği konusunda hemfikir olduklarını açıkladı. Davutoğlu, bunun bir ilk tur görüşmesi olduğunu ve ikinci turun haftaya gerçekleşeceğini ifade etti.

Marmara Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Yüksel Taşkın, ülkenin iki büyük partisi arasındaki koalisyonun kolay olmayacağını düşünüyor.

Taşkın, CHP seçmeninin AKP ile koalisyon fikrinden ciddi rahatsızlık duyduğunu söylüyor. Uzman, buna rağmen Kılıçdaroğlu’nun ekibinden bazı kişilerin AKP ile hükümet kurmaktan gayet memnun olacağını da belirtiyor.

CHP, koalisyonda yer alması durumunda bu, partinin kırk yılı aşkın bir süredir ilk kez iktidarda olması anlamına gelecek.

Ancak birçok uzman, böyle bir koalisyona AKP içinden de muhalefet olduğuna dikkati çekiyor. AKP milletvekillerinin bir kısmı dini duyarlılıkları yüksek seçmenleri temsil ediyor ve laiklik konusundaki hassasiyeti yüksek olan ve daha önceleri devlet kurumlarında dini giyime karşı çıkan CHP’yi kendilerine uzak görüyor.

Ancak Milliyet yazarı Kadri Gürsel, AKP-CHP koalisyonunun birçok açıdan akla yatkın olduğunu düşünüyor.

AKP ve CHP arasında bir koalisyonun toplumun geniş kesimlerini temsil edeceğini ve ülkedeki gerilimi azaltacağını ifade eden Gürsel, bunun da Erdoğan’ın gücünü ve AKP üzerindeki etkisini azaltacağı görüşünde.

Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyonun ön şartı olarak 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının tekrar açılmasını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetin günlük işlerine karışmamasını istedi.

Yüksel Taşkın, CHP’nin isteklerinin kabul edilmesi durumunda bile partinin hükümette zorlanacağını belirtiyor.

Birçok devlet kurumunun sağcı gruplar tarafından sarıldığına dikkati çeken Taşkın, muhafazakar, milliyetçi ve İslamcı grupların bürokrasinin farklı kurumlarında önemli ağırlığı olduğuna dikkati çekiyor.

Ahmet Davutoğlu yarın MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG