Erişilebilirlik

İklim Değişikliğinin Tarıma Olumsuz Etkileri


İklim Değişikliğinin Tarıma Olumsuz Etkileri
İklim Değişikliğinin Tarıma Olumsuz Etkileri

Uzmanlar iklim değişikliği nedeniyle dünyada gıda üretimi ve çeşitliliğinin azalmaya başladığına dikkati çekiyor ve bunu önleyebilmek için iklim değişikliğine uyum sağlayabilen yeni türler üzerinde çalışıyor. Texas eyaletindeyse bir grup uzman, kritik önem taşıyan bir ürünü iklim değişikliğine hazırlıyor.

Bu yıl rekor sıcakların ve kuraklığın hüküm sürdüğü Texas eyaletinde darı üretimi düşük oldu. Eyalette artık ekinler normal yağış miktarının onda birini alıyor.

Bu yıl çiftçiler için son derece kötü geçse de Texas A&M Üniversitesi’nden sulama uzmanı Thomas Marek ve ekibi için herşey mükemmeldi. Marek ve ekibi Amarillo kenti yakınlarındaki araştırma merkezinde çiftçileri daha kurak ve sıcak yıllara hazırlama çabasında. Ekibin darı üretiminden sorumlu uzmanı Wenwei Xu, “İklim değişikliği nedeniyle soğuk bölgeler daha da soğuyor, sıcak bölgeler daha da ısınıyor. Bu değişikliğe uyum sağlayacak türler geliştirmek önemli,” diyor.

Sıcak hava ve kuraklık darı ekinlerinin rengini koyulaştırıyor. Bu da güneş ışığının nişastaya dönüştüğü fotosentezin sonu demek. Uzmanlardan Qingwu Xue bazı tropik darı türlerinin kuraklıkta daha uzun süre yeşil kalmasını sağlayacak gen üzerinde çalışıyor. Qingwu,
“Ne kadar uzun süre yeşil kalırlarsa o kadar çok fotosentez yaparlar. Uzun süreli fotosentezle taneciklerin içini daha çok doldururlar,” diye konuşuyor.

Kuraklık sırasında daha uzun süre yeşil kalan bitkilerin tanecikleri daha dolgun oluyor. Yeşilliği kaybetmemeye yarayan genleri kullanarak yüksek randımanlı darı türü elde etmeye çalışan ekip genetik mühendisliğini değil, geleneksel üretim yöntemlerini kullanıyor.

Thomas Marek, kusursuz darı türünü elde etmenin zor olduğunu söylüyor. Marek, “Yeni tür geliştirirken bir gen ya da başka bir yöntem kullandığınız her seferde en üst seviyede üretimden ödün veriyor olabilirsiniz. Tabiat Ana’nın neler yapacağını önceden bilemeyiz,” diyor.

Doğanın darıya son derece acımasız olduğu bu yıl yeşil kalan türlerin daha büyük ve daha çok tanecik verdiği gözlendi. Bu umut verici bir adım olsa da kuraklığa dayanıklı darı tohumlarının çiftçilere erişmesi zaman alacak. Bu tür darıdan çok sayıda ülkenin yararlanacağı görüşünü savunan Xu, “Kuraklığa dayanıklı darının üreme hücreleri kısa süre sonra tüm dünyada kullanılabilecek,” diye konuşuyor.

İklim değişikliğinin artan nüfusu beslemeyi zorlaştırdığı günümüzde buna çok ihtiyaç var.


XS
SM
MD
LG