Erişilebilirlik

KKTC’de Yeni Cumhurbaşkanı Tatar


KKTC’de yapılan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin galibi UBP adayı Başbakan Ersin Tatar oldu.

Tatar, oyların yüzde 51.74’ünü, rakibi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise yüzde 48.26’sını aldı.

KKTC’de Yeni Cumhurbaşkanı Tatar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Tatar 67 bin 385, seçime bağımsız aday olarak giren Akıncı ise 62 bin 858 oy aldı.

Türk Ajansı Kıbrıs TAK’ın haberine göre seçimlere katılım yüzde 67.30 oldu.

199 bin 29 seçmenin bulunduğu KKTC’de 133 bin 953 seçmen seçimde oy kullanmış oldu.

Tatar bu sonuçla KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı oldu.

Geçen hafta yapılan ilk tur seçiminde Tatar ve Akıncı 11 aday arasından en fazla oyu alan iki isim olarak ikinci tura kalmaya hak kazanmıştı.

Tatar sonuçların netleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bu sınavda son sözü halkımız söyledi, notunu verdi ve yeni bir geleceğe bizimle birlikte yürümek istediğini ortaya koydu” dedi.

Türk Ajansı Kıbrıs TAK’ın haberine göre Tatar, bugün dünyaya güzel, anlamlı bir mesajın verildiğini belirtti.

Tatar, “Yaşam kalitesi yüksek bir Kıbrıs Türk Halkı, daha ileri bir demokratik yaşam, ertelenen ekonomik ve sosyal reformlarını yapmış, çağdaş bir Devlet yapısı, dünyada hak ettiği yeri alma yolunda emin adımlarla ilerleyen güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için tüm makamlarla el-ele, gönül-gönüle çalışacağım” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Rum halkına dostluk eli”

“Türkiye ile ilişkilerimizin daha da ileri taşınmasına, Doğu Akdeniz’deki haklarımızın korunmasına, ekonomik anlamda daha ileri gitmemiz için Türkiye’nin bize desteğinin var olandan ileri noktaya taşınmasına, KKTC’nin dünyadaki yerini alması için Türkiye’nin ağırlığını ortaya koymasına özel bir önem vereceğim” diyen Ersin Tatar, “Kıbrıs Rum Halkı’na barış elini, dostluk elini bu geceden uzatıyorum” dedi

Masaya oturmaya, Kıbrıs konusunu gerçeklere dayalı olarak bir sonuca bağlamaya hazır olduğunu vurgulayan Tatar, Kıbrıs konusunun bir sonuca bağlanmasının bölgeye, dünyaya örnek olacağına, her iki halka ve devlete büyük yarar sağlayacağına inandığını da kaydetti.

Akıncı: “Tatar ile bu sonucun çıkmasında rol oynayanları kutluyorum, hayırlı olsun”

Cumhurbaşkanı, Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, seçimden galip çıkan Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar ile bu sonucun çıkmasında rol oynayanları kutladı; “Bu sonucun elde edilmesi için yapılanları da yapanları da biliyorsunuz, yapanlar başardı, Sayın Tatar’a hayırlı olsun” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından, “Akıncı Gönüllüleri Ofisi”ne gelerek basına açıklama yaptı ve ardından dışarıyla çıkarak kendisini alkışlayan destekçilerine hitaben de konuştu.

Bunun normal şartlarda gerçekleşmiş bir seçim olmadığını ifade eden Akıncı, bu gecenin 45 yıllık siyasi yaşamının sonu olduğunu kaydetti.

TAK'ın haberine göre Akıncı, neden bu göreve yeniden talip olduğunu daha önce anlattığını kaydetti ve “Ama olmadı, halkımızın sonuçta çok değişik etkenler altında vardığı bir sonuç söz konusundur, bu sonucu kabullenmeliyiz ve hayırlı olmasını dilememiz gerekiyor, ben da bunu yapıyorum” diye konuştu.

Kendisine destek veren ve seçim sürecinde yanında olarak mücadele veren herkese teşekkürlerini ileten Akıncı, seçim normal şartlarda gerçekleşmiş olsaydı başarılı olmuş olacaklarını, bu durumun ortaya çıkmasını sağlayanların da bunu bildiğini vurguladı.

Akıncı, kendilerinin çok üstünde bir gücün kendileriyle yarıştığını da ifade ederek, “Gücümüz buna yetti, nerelerde ne çıktı, nasıl çıktı bu sonuçlar, bakan göz görür” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG