Erişilebilirlik

KKTC’de ‘Kardeş Vatan’ Anlayışı Seçildi


KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı
KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 4.Cumhurbaşkanı olarak seçilen Mustafa Akıncı'nın, “Bu ülkede gelecekte federal yapının eşit bir ortağı olarak AB içinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak artık bu yavru vatanın ayağa kalkması lazım” sözleri tartışma yarattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) halk oylamasıyla 4.Cumhurbaşkanı olarak Mustafa Akıncı seçilirken, “Türkiye ile ben kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Bu ülkede gelecekte federal yapının eşit bir ortağı olarak AB içinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak, artık bu bebek, yavru ayağa kalkması lazım” sözleri tartışma yarattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Burada 'iki kardeş ülkeyiz' dediğiniz zaman, orada çok farklı tablolar ortaya çıkar. Sayın Cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması lazım’ çıkışı dikkat çekti.

KKTC'de dün gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda Mustafa Akıncı yüzde 60,4 oy oranıyla halkın tercihi olarak 4.Cumhurbaşkanı oldu. 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yüzde 39,6 oy oranında geride kaldı.

Mustafa Akıncı, KKTC’deki seçim sonucu ortaya çıkınca Lefkoşa seçim bürosunda ilk kutlamasında şarkılarla karşılandı. "Kıbrıs'ta barış engellenemez", "Birlik mücadele dayanışma" sloganları eşliğinde İnönü Meydanı’nda halka seslendi. İlk mesajı selefi Derviş Eroğlu ile ilgili olan Akıncı, ‘Yeni bir sorumluluk dönemine adım atıyoruz. Geçmişe ait yaprakları söktük attık. Yeni bir beyaz sayfa açıyoruz. Şunu unutmayalım sayın Eroğlu'nu destekleyenlerin de ayrımsız Cumhurbaşkanı olacağız. Eroğlu'na bundan sonraki yaşamında sağlık, huzur ve başarılar diliyorum" dedi.

Adada seçim sürecinde aleyhinde Fethullah Gülen ile ilişkisi olduğu yönündeki iddiayı anımsatan Akıncı’nın, "Mustafa Akıncı'yı bu kadar yıl sonra Fetullahçı ilan ettiler. Bir yandan da bize hain Rumcu dediler. Hem Rumcu hem Fetullahçı nasıl olur varın siz hesap edin" sözleri göze çarptı.

Kıbrıs’ta çözüm için sıcak mesajlar

Çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini söylediğini kaydeden Akıncı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in kendisini telefonla aradığını da söyledi. Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile de görüştüğünü belirten Akıncı, Kıbrıs Sorunu’na yaklaşımını özetle şöyle anlattı:

"Bu ülkenin artık daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur. Anastasiadis ile biz aynı kuşağın insanlarıyız. Aramızda bir yaş fark var. Belki o benden bir yaş büyük. Ama bizden önceki kuşakların bu adanın sorunlarını çözmesini çok arzu ederdik, olmadı. Eğer biz de bunu çözemezsek bizden sonraki kuşaklar için bu daha da büyük bir yük haline gelebilir. Bunu kendisine söyledim. O da aynı görüşte. "Geçmiş, bizim kuşaklar acıyı yaşadık, acıyı paylaştık. Yalnız biz yaşamadık. Güneydeki toplum da yaşadı bu acıları. 1950, 1963'lerde belki biz daha çok yaşadık. Ama 1974'lerde onlar da yaşadı. Dolayısıyla birbirimizin acılarını artık sarma zamanıdır. Geçmiş kuşaklar bu acıları paylaştılar, gelecek kuşaklar da bu adanın nimetlerini paylaşsınlar. Güzelliklerini paylaşsın gelecek genç kuşaklar."

Türkiye’ye ‘eşit ilişki’ mesajı

Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklı saygıya dayalı kişilikli bir ilişki istediğini söylediğini de belirten Akıncı, Türkiye’de tartışma yaratan özetle şu sözlere imza attı:

"Türkiye ile ben kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Bu ülkede gelecekte federal yapının eşit bir ortağı olarak AB içinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak, artık bu bebek, yavru ayağa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten, yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerini çıkarına değil aynı zamanda Türkiye'nin de çıkarınadır.

Böyle bir varlık karşısında eşit muhatap bulacağı için çok daha sağlıklı ilişkiler kurabileceği için Rum tarafının da istemesi gereken bir varlıktır. Dolayısıyla böyle bir talep Türkiye ile kavga nedeni olmaz. Olmamalıdır. Niye olsun? Türkiye ile elbette en sağlıklı, kişilikli ilişkileri kuracağız. Elbette istişare içerisinde hareket edeceğiz."

Erdoğan ‘yavru vatan’ yaklaşımını savundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Ankara’da Kuveyt’e gidişi öncesinde soruları yanıtladı ve "Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'a bakışı, evet yavru vatandır. Bundan sonra da yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir. Bir ananın yavruya olan ilgisi, alakası neyse, bundan sonra da yine bu o ananın yavruya olan ilgisi aynen devam edecektir" dedi.

Akıncı'nın seçilmiş bir cumhurbaşkanı olduğunu ve kendisini kutladığını anımsatan Erdoğan, Türkiye’nin yıllardır ‘Kuzey Kıbrıs’ kavgası verdiğini belirttiği detaylı bir değerlendirmede bulundu. Akıncı’ya dikkatli ifadeler seçmesi tavsiyesiyle dikkat çeken Erdoğan, özetle şunları dile getirdi:

"Burada 'iki kardeş ülkeyiz' dediğiniz zaman, orada çok farklı tablolar ortaya çıkar. Sayın Cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması lazım. Bakın, burada Türkiye, Kuzey Kıbrıs'ı bugüne kadar niye, niçin sahipleniyor? Bunun bir esbabımucibesi var. Bu esbabımucibeyi burada dillendirmemize gerek yok. Dolayısıyla da kardeş olarak çalışmanın bile şüphesiz şartları vardır. Kardeş olarak çalışmanın ötesinde, yavru vatan, ana vatan olarak çalışmanın da bir bedeli vardır.

Bu ülke, Kuzey Kıbrıs'ta bir bedel ödemiştir. Hala bu bedeli ödemeye devam etmektedir. Biz şehitler vermişiz, niye? Çünkü yavru vatan böyle bir bedeli ödemeyi gerektiriyor diye bu adımlar atılmıştır. Şu anda bizim yıllık oraya yaptığımız ödeme, son olarak aklımda kalan, 1 milyar dolar civarındadır. Oraya karşı olan bizim dayanışmamız, farklılığımız, şu anda uluslararası camiada Kuzey Kıbrıs'ın kavgasını veren kim? Acaba Sayın Akıncı, bu kavgayı tek başına verebileceğini mi zannediyor, böyle bir şey mi var? Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'a bakışı, evet yavru vatandır. Bundan sonra da yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir. Bir ananın yavruya olan ilgisi, alakası neyse, bundan sonra da yine bu o ananın yavruya olan ilgisi aynen devam edecektir."

CHP ve HDP’den Akıncı’ya kutlama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, telefonla Akıncı’yı arayarak yeni görevinde başarılar diledi.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı'ya yazılı kutlama mesajı gönderdi. Mesajda, şöyle denildi.

"Yakından takip ettiğimiz Kuzey Kıbrıs Seçimleri'nde barışa ve özgürlüğe dönük mesajlarınızın, Türkiye'de de karşılık bulabilmesi için Halkların Demokratik Partisi olarak güçlü bir destek sunacağımızı bilmenizi isteriz. Özellikle Annan Planı sonrasında Kıbrıs'ta başlayan demokratik çözüm ve barış sürecinin, Cumhurbaşkanlığınız döneminde daha da hızlanacağı ve yapay sınırların kalkacağı umuduyla sizi ve Kıbrıs halklarını sevgi ve saygıyla selamlıyoruz."

Gazeteci Karahasan: Kriz çıkmaz

Adada yıllardır Kıbrıs Sorunu görüşmelerini de yakından izleyen isimlerden birisi Milliyet Gazetesi Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan, Mustafa Akıncı’nın seçilmesini Amerika’nın Sesi’ne yorumladı.

‘Kıbrıs Türk halkı açıkçası değişim, yeni sayfa dedi. Eski köhnemiş yapılar yerine yenilik istiyoruz seçimi yaptı’ diyen Karahasan, ‘köhnemiş yapı’ dediğinde bununla Derviş Eroğlu’nu kast etmediğini de vurguladı. Kıbrıs Sorunu’nun gelişimi ve adadaki yapısal sorunlara çözümler beklentisine yeni bir yanıt arandığını kaydeden Karahasan, 16 yıldır izlediği süreçte Kıbrıs Halkı’nın artık sonuç istediğini söyledi.

Mustafa Akıncı’nın, Rauf Denktaş’tan dahi yüksek oy oranıyla seçildiğini belirten Karahasan, ‘Sayın Akıncı, Türkiye kökenli seçmenden de ciddi oy aldı. Ekonomik, sosyal kültürel olarak Kıbrıslılar, Avrupa Birliği’nde yer almak ve bunun için adım atılmasını istiyor’ dedi.

Erdoğan ile Akıncı arasındaki polemiği de değerlendiren Karahasan, ‘Bu noktada kriz çıkmaz. Kıbrıs Türkleri’nin temsilcisi Mustafa Akıncı, Türkiye ile KKTC arasındaki bağları gayet iyi bilmektedir. Sayın Erdoğan tepki verdi ama Sayın Akıncı, Ankara ile Cumhurbaşkanı olarak iki ülke için de çalışacaktır. Doğum sancılıdır ancak uyumlu çalışan iki ülke olacaktır. Türkiye duygusal reaksiyon verdi. Kıbrıslılar, Türkiye hiç bir şeye karışmamalı noktasında değil. Gerilim olacağını zannetmiyorum’ diye konuştu.

Eide, 4 Mayıs'ta adada

Bu arada Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise, Eide’nin, 4-8 Mayıs tarihleri arasında Ada'yı ziyaret edeceği duyuruldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG