Erişilebilirlik

KCK Hükümeti Müzakereye Çağırdı


Türk hükümeti ve HDP heyeti mutabakat sağlanan 10 maddeyi açıklarken
Türk hükümeti ve HDP heyeti mutabakat sağlanan 10 maddeyi açıklarken

Abdullah Öcalan’ın silah bırakma amacıyla olağanüstü kongre çağrısı yaptığı KCK, önce hükümetin mutabakat sağlanan 10 madde üzerinde müzakerelere başlamasını istiyor. Öcalan’la doğrudan görüşme talep eden KCK’ya göre hükümet samimiyse İç Güvenlik Yasa'sını geri çekmeli

Hükümet ve HDP temsilcilerinin Cumartesi günü İstanbul’da yaptıkları basın açıklamasından sonra gözler, Abdullah Öcalan’ın PKK’nın silah bırakması için olağanüstü kurultay düzenlemesini istediği KCK’ya çevrilmişti. KCK’dan bugün yapılan açıklamada ‘silah bırakmak’ için toplanacak olağanüstü kongrenin kabulü değil müzakere heyetinin belirlenmesi, müzakerelerin başlanması, süreci izleme heyetinin çalışmalarına başlaması önerisi çıktı.

KCK, ayrıca Dolmabahçe Sarayı’ndaki basın toplantısı öncesi Yürütme Kurulu üyesi Mustafa Karasu’nun açıklamış olduğu gibi Abdullah Öcalan’la doğrudan görüşme talebini de iletti.

KCK: Hükümet önce İç Güvenlik Paketi’ni geri çeksin

KCK’ya göre, Öcalan’ın niyet beyanının test edileceği ilk mesele, iç güvenlik yasa tasarısı olacak: ‘Daha çok otoriterleşmeye karşılık düşen İç Güvenlik Yasalarını çıkarmak demokratikleşme ve demokratik siyasete giden yolu tıkamaktan başka bir anlama gelmemektedir. Dolayısıyla ilk samimiyet ve uygulamanın göstergesi İç Güvenlik Paketinin geri çekilmesi olacaktır’.

KCK, Cumartesi günkü basın toplantısında dile getirilen 10 maddenin aslında 15 Şubat 2015’e kadar müzakere edilip bir sonuca kavuşturulması gereken maddeler olduğunu ifade etti. KCK açıklamasına göre, bu maddelerin müzakerelerinin tamamlanmasının ardından birinci aşamanın bitip, Öcalan’ın silah bırakma çağrısında bulunacağı ikinci aşamaya geçilecekti.

AKP’nin örgütün 2013’te aldığı ateşkes kararını seçim malzemesi olarak kullandığını ve sürekli oyalama taktiği uyguladığını belirten KCK, hükümetten derhal 10 maddelik paketin müzakerelerine başlamasını istedi.

‘Hükümet yapılan açıklamadan sonra bu adımları atmaz ve uygulamaya geçirmezse, Kürt Özgürlük Hareketi’nden tek taraflı uygulamalar beklenmesi ne siyasi, ne de ahlaki olarak hakkaniyetli olur. Kürt Özgürlük Hareketi'nin atacağı adımları ve uygulamaları cesaretlendirip güç vermek yerine, eski zihniyet ve üslubunda ısrar edip kibirli ve üstenci tavırla emir vererek tarihsel sorunların çözülemeyeceği açıktır’.

Erdoğan: HDP iki maymunu oynuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile HDP Eş Başkanı Selahattin Dermirtaş arasındaki polemik de devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün başladığı Suudi Arabistan ziyareti öncesi Selahattin Demirtaş ile HDP’nin İmralı heyeti arasında bir farklılık olduğunu şu sözlerle dile getirmişti.

‘Burada adeta ikili bir görüntü söz konusu. Bugün Yalçın Bey’le (Akdoğan) açıklama yapanların açıklamaları farklı, eş başkanın açıklaması farklı. Burada iki maymun oynanıyor. Bunların oturmuş ilkesi yok. İlkeli bir tavır içinde olsalar heyet ile eş başkanın açıklamaları aynı olması gerekirdi. Aynı olmadığına göre hükümetin değil onların kendilerini check etmesi gerekir’.

Demirtaş: Götürmeye alışmışlar ya üç maymun yerine iki maymun diyorlar

Erdoğan’ın eleştirdiği Selahattin Demirtaş, Batman’dan yanıt verdi. Demirtaş, ‘Sayın Cumhurbaşkanı, bizden AKP propagandası bekliyorsanız avucunuzu yalarsınız. İki maymunmuş, hakaret. Aynen iade ediyorum. Ayrıca o iki maymun değil üç maymun. Demek birini yine götürmüşsünüz. Götürmeye alışmışlar ya. ayrıca başkanlık rejimine asla izin vermeyeceğiz. Biz bir adamı ülkenin padişahı yapmak için bu mücadeleyi yürütmedik” dedi.

Devlet Bahçeli: AKP PKK’ya beyaz bayrak çekti, PKK silah bırakmayacak

HDP ve hükümetin üzerinde mutabakat sağladığı 10 maddeye en büyük muhalefet, beklendiği gibi Milliyetçi Hareket Partisi’nden geldi. Hafta sonu partisinin il başkanları toplantısına katılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuşmasının büyük bölümünde bu mutabakat nedeniyle hükümeti sert bir dille eleştirdi. MHP lideri, PKK’nın Türkiye’den toprak almadan silah bırakmayacağını öne sürdü.

Bahçeli, ‘Türkiye düşmanlarıyla müttefiklik kuranlar saraylara kurulmuştur. Türk milleti, ölümlerden ölüm beğenmesi için vahim bir baskı ve istismar tezgahına sokulmuştur. Dün, İstanbul Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi’nde AKP-PKK bölücü şebekesi müşterek bir açıklama yapmıştır. İmralı canisinin hazırladığı, Kandil’deki terör şeflerinin onay verdiği 10 maddelik ihanet belgesi pişkince, arsızca, ahlaksızca; hatta hiçbir utanma, pişmanlık ve mahcubiyet hali gösterilmeden ilan edilmiştir. AKP, PKK’yla beraber kameraların karşısında haince şov yapmıştır. AKP’yle PKK’nın gayri meşru birlikteliği bölücülük nikahı kıyılmasıyla resmilik kazanmıştır’ dedi.

Türk milletinin ‘çözüm kılıfına gizlenmiş çözülme zehrini servis eden köksüzlere, kimliksizlere’ kanmayacağını söyleyen MHP lideri, AKP’nin PKK’ya beyaz bayrak çektiğini iddia etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG