Erişilebilirlik

Kızlar da Amerikan Futbolu Oynuyor


Kızlar da Amerikan Futbolu Oynuyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Tenis, badminton ve masa tenisi, kadınlarla erkeklerin aynı takımda yarıştığı ender sporlardan birkaçı. Amerikan futboluysa erkek sporu olarak biliniyor. Ancak Washington yakınlarındaki bir okulda üç kız öğrenci, erkeklerin egemenliğindeki Amerikan futboluna gönül vermiş

Washington’un banliyölerinden Alexandria’daki TC Williams lisesinin futbol takımı, diğer liselerinkilerden farklı.

Takımda Brianna, Tiffany ve Josie de var. Koç Dennis Randolph, kızların takıma katılma talebine karşı çıkmadığını söylüyor: “25 kız öğrenci takıma girmek istediklerini söyledi. Ancak Amerikan futbolu herkese göre değil. Çoğu geri gelmedi. Futbol oynamak herkesin harcı değil. Ancak Brianna, Tiffany ve Josie diğerlerinden farklı.”

Daha önce futbol oynayan Brianna’yı babası Amerikan futbolu oynamaya teşvik etmiş.

Bu sezon, Brianna’nın takımdaki üçüncü yılı: “Neden erkeklerin yaptığı bir sporu yapmaya karar verdim’ diye her gün kendime soruyorum. Amerikan futbolundaki ilk saha golümü attığımda bu spora bağlandığımı hissettim.”

Ancak erkek takımında oynamanın bazı kısıtlamaları var. Örneğin soyunma odasında maçtan önce yapılan planlamalara kızlar katılamıyor: “Üzülüyoruz ama yapabileceğimiz birşey yok. Erkek oyuncular hazırlanırken soyunma odalarına giremeyiz. Bizim de çabucak giyinip hazırlanmamız gerekiyor.”

Virginia eyaletinden bir başka takımla bugün hazırlık maçı var. Brianna, erkek takım arkadaşının yedeği olsa da maç sırasında yazın ne kadar çok gelişme gösterdiğini kanıtlama fırsatı yakalıyor.

Devre arasında kızlar da takıma katılıyor. Takım arkadaşları Jeremiah Clarke, “Kız oyunculara erkeklerden farklı davranmıyoruz. Takıma kız öğrenci alındığını duyunca çok şaşırmıştım ancak zamanla alıştım. Çok da önemli değil” diyor.

Brianna’nın babası, bir üniversitenin Amerikan futbol takımının antrenörü. Kızına her maçta destek olan Marvin Cormish, Brianna’nın cesaretinin herkese ilham verdiğini söylüyor: “Kızlar da erkekler de Brianna’ya gıpta ediyor. Brianna, arkadaşlarına kızların da futbol oynayabileceğini, hayatta ne isterlerse başarabileceklerini gösterdi.”

Brinana Smith ise, “Benim yaşımdaki bir kız için başkalarına örnek olmak olağanüstü bir duygu. İlerde başkalarına çoğu kızın kalkışmayacağı bir işi başardığımı, Amerikan futbolu oynadığımı anlatmak güzel olacak” diyor.

Brianna üniversitede de Amerikan futbolu oynamak istiyor.

Üniversite antrenörlerinin ilgisini çekmek için önünde iki yıl var. Ama şimdilik TC Williams takımına katkıda bulunmak Brianna için derslerinden sonra en büyük öncelik.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG