Erişilebilirlik

Kızılhaç’tan Suriye’ye İnsani Yardım Baskısı


Maurer ile Esad'ın Görüşmesi
Maurer ile Esad'ın Görüşmesi

Uluslararası Kızılhaç Örgütü Başkanı, Esad ile görüşerek gönderdikleri insani yardımlar konusunda engellerin kaldırılması konusunda baskı yaptı

Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün yeni başkanı Peter Maurer, Beşar Esad’ın örgütün tutuklulara yapacağı ziyaretlere izin verdiğini söyledi. Maurer, hafta boyunca Suriye’de mağdur olan sivil halka yapılacak insani yardımlara koşulsuz izin verilmesi için çalışıyordu.

Amerika’nın Sesi’nden Lisa Schlein’ın Cenevre’deki Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün merkezinden bildirdiğine göre, UKO başkanı, Suriye’deki durumun 2011 Mart ayından itibaren gittikçe kötüye gittiğini belirtti. Ayrıca tamamen yıkılmış olan altyapıyı görünce ne kadar şaşırdığını anlattı.

Maurer, özellikle Şam’ın dışındaki tıbbi merkezlerdeki durumdan ve sağlık ekiplerinin çalıştığı zor şartlardan endişe duyduğunu söyledi. Yetkili, ziyaret ettiği birçok tesiste tıbbi malzemelerin giderek azaldığına da dikkati çekti. Maurer şöyle konuştu:

“Doktorlar aşırı gergin durumda. Personel yetersiz. Hasta sayısı çok fazla. Yaraların tedavisi zor. Yeterli eğitimi almamış veya niteliksiz doktorlar ağır yaraları, durumları tedavi edemiyorlar. Bu yüzden Suriyeli muhataplarımla ülkeye gelen insani yardımların coğrafi olarak genişletilmesi ve sayı olarak arttırılması üzerine çalıştık.”

Uluslararası Kızılhaç ve Suriye Kızılayı, bu sene tam 800 bin Suriyeli’ye yardımda bulundu, bir milyondan fazla kişiye temiz su sağladı.

Yardım görevlileri Temmuz ayından beri artan çatışmalar sebebiyle Şam’da kısıtlı kalmış durumda. 2 haftadan uzun bir süredir, bu iki kurum Suriye’nin şiddetten etkilenen diğer bölgelerine yardım gönderemiyor.

Esad’le yaptığı konuşmalarda Maurer, insani yardım getirme sürecinin hızlandırılması üzerinde durdu, Suriyeli yetkililerden insani yardım sürecini geciktiren idari engelleri kaldırmalarını da istedi.

Maurer, Suriye Devlet Başkanı’nın insani yardımı arttıracak ve yardım malzemelerinin ülkeye gelişini kolaylaştıracak yolları kabul ettiğini söyledi:

“Bu görüşmelerin somut olarak olumlu etkisi olup olmayacağını göreceğiz. Biz bugün bir söz aldık. Bu sözleri uygulamaya geçirmek için gerekli düzene sahibiz, ancak tabii ki bu sözler sonuç doğuracak mı hep beraber göreceğiz.”

Maurer ayrıca tutukluları ziyaret etme isteğinin Esad tarafından olumlu karşılandığını belirtti.

UKO, ilk ziyaretlerini geçtiğimiz Eylül ayında Şam’ın merkez hastanesine yapmıştı. Ancak daha sonraki ziyaretler, Suriyeli yetkililerin Kızılhaç çalışanlarının tutuklularla özel röportajlar yapmalarına izin vermemeleri üzerine gerçekleşmemişti.

Bu anlaşmazlıklar daha sonra çözüldü. Mayıs ayında UKO’ya Halep Merkez Hapishanesi’ndeki mahkumları ziyaret izni verildi. Ancak, o tarihten itibaren hiç ziyaret gerçekleşmedi.

Maurer, Kızılhaç’ın Suriye ve yurt dışındaki muhalif gruplar ile sürekli iletişim halinde olduğunu ve bu grupların elinde olan tutukluları görmek için baskı yaptığını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG