Erişilebilirlik

Kızılhaç: Suriye'de İç Savaş Yayılıyor


Uluslararası Kızılhaç Örgütü Suriye’de iç savaş niteliğindeki çatışmaların daha geniş bölgeye yayıldığını bildiriyor.

Örgüt daha önce hükümet kuvvetleri ile muhalif güçler arasındaki çatışmaların Humus, Hama ve İdlib kentlerine odaklandığını belirtmişti.

Ancak örgüt sözcüsü Hişam Hasan çatışmaların şimdi Suriye’nin diğer kesimlerine de yayıldığını, çatışma bölgelerine uluslararası insan hakları yasasının uygulanması gerektiğini açıkladı.

Yasa sivillerin saldırı hedef olmaması ve korunması gerektiğini, ihlal edenlerin savaş suçu işlemekten yargılanmalarını öngörüyor.

Ülke çapında silahlı mücadele devam ederken muhalif eylemciler ve kent sakinleri Şam’da Pazar günü bugüne kadar görülen en şiddetli çatışmanın meydana geldiğini bildirdi.

Öteyandan BM insani yardım dairesi Suriye’de 850 bin kişiye gıda sağlanması için elinde yeterli para bulunmadığını belirterek bağış yapılması çağrısında bulundu.

Bu arada BM özel temsilcisi Kofi Annan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrof ile görüşmek üzere Moskova’ya gidiyor.

Son olarak İngiltere tarafından hazırlanan, Amerika, Fransa ve Almanya’nın desteğini alan yeni bir karar tasarısı, Şam hükümetini, uluslararası temsilci Kofi Annan’ın geçiş planına uymaya zorlamayı amaçlıyor. Ancak Rusya, yeni yaptırımlara karşı çıkıyor, sadece Güvenlik Konseyi kararının üç ay daha uzatılmasını istiyor.

Öteyandan Suriye, geçen hafta Tremseh köyünde isyancılarla meydana gelen çatışmada hükümet kuvvetlerinin uçak ve ağır silah kullandığı haberlerini yalanladı.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tremseh köyünde katliam olmadığını, silahlı isyancıları hedef alan bir operasyon düzenlendiğini önesürdü.

En ağır silah olarak sadece roket atar kullanıldığını belirten sözcü, ikisi sivil 39 kişinin öldüğünü de iddia etti.

Muhalefet ise ölü sayısını 150 olarak veriyor. BM yetkilileri hiçbir rakkamı doğrulayamadıklarını bildirdi.

11 araçlık konvoyla Hama iline bağlı köye giren BM gözlemcileri, top, havan topu ve diğer silahlar kullanıldığına dair izler bulunduğunu açıkladı.

Suriye'de 17 ayı dolduran çatışmalarda 17 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Tüm olaylardan "teröristleri" suçlayan Şam hükümeti, ölenlerin 4 bininin güvenlik görevlisi olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG