Erişilebilirlik

'Kız Çocuklarının Eğitim Alamaması Küresel Yoksulluğu Arttırıyor'


'Kız Çocuklarının Eğitim Alamaması Küresel Yoksulluğu Arttırıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı yeni bir rapora göre gelişmekte olan ülkelerde kız çocuklarının eğitim alamaması, küresel yoksulluk oranının artmasına neden olan etkenlerden biri. Birleşmiş Milletler 2016 Dünya Nüfusu Raporu, kısa süre önce Ürdün’ün başkenti Amman’da açıklandı. Rapor, 10 yaşındaki kız çocuklarının durumunun bir ülkenin başarı ya da başarısızlık göstergesi olduğunu belirtiyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki 10 yaş civarı kız çocuklarının iyi eğitim, sağlık hizmeti ve güvenliğe erişimde zorlandıkları da raporda yer alan ayrıntılar arasında.

Rapora göre tüm dünyada on yaşındaki 125 milyon çocuğun yüzde 89’u, gelişmekte olan ülkelerde, 10 yaşındaki 35 milyon kız çocuğu ise cinsiyet ayrımının çok net olduğu ülkelerde yaşıyor.

Basma Bint Talal, ”Bazı ülkelerde on yaşındaki kız çocukları gelecekleri için çalışabiliyor. Ancak başka ülkelerde aynı yaştaki kızlar kapalı kapılar ardında hedefsiz yetiştiriliyor. Geleceklerine başkaları karar veriyor, kısıtlı amaçlarla büyüyorlar. Güvenlik tehdidi altında olanlar var. Sosyal ve ekonomik imkanları yok” diyor.

Yoksul ülkelerde on yaşındaki kız çocukları erken evlendiriliyor. 60 milyondan fazlası okula gidemiyor. Yaşıtları erkek çocuklarından iki kat daha fazla ev işi yapıyor, ücretsiz işçi olarak çalışıyorlar.

Her on dakikada bir, bir kız çocuğu, şiddet nedeniyle yaşamını yitiriyor. Çoğu, tecavüz sonucu HIV virüsü kapıyor. Genç kızlar arasındaki ikinci büyük ölüm nedeni, intihar.

Basma Bint Talal, “Bunun sorumlusu bizleriz. Ağzımızdan çıkan her sözün, olumlu ya da olumsuz her davranışımızın bir kız çocuğunun hayatındaki dönüm noktalarında izleyeceği yolu belirleyeceğini unutmayalım. Kızların toplumdaki rolünü, hayatta izleyeceği rota belirler” şeklinde konuştu.

BM raporuna göre 10 yaşındaki bir kızın sağlık ve eğitimine yapılacak yatırımlar, bu kız çocuğunun hayat boyu elde edeceği geliri üçe katlıyor.

Daniel Baker, “Kızlara yatırım yapmamak, yoksulluğu planlamaktan başka birşey değildir. Kızlara yatırım yapmazsak geleceğimizi fakirleştiririz. Bunun ne kadar önemli olduğu vurgulanmalı,” diyor.

Rapor, kızlara gelecek sağlamamanın sadece kendi toplumlarına değil tüm insanlığa zarar vereceğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG