Erişilebilirlik

Kitlesel Saldırılara Maruz Kalmak İntihar Eğilimini Arttırıyor mu?


Son günlerde ABD’de intihar eden 3 kişinin okul saldırısı yaşamış kişiler olması bir kez daha dikkatleri bu tarz saldırıların diğer mağdurlarına yöneltti. Saldırı travmasını yaşayan kişiler daha sonra kendi hayatlarına son veriyor.

1999 yılında 13 kişinin öldüğü 20’den fazla kişinin yaralandığı Columbine Lisesi’ndeki saldırıyı yaşamış olan emekli öğretmen

Paula Reed, 20 yıl önceki Columbine Lisesi saldırısından sağ kurtulanlardan
Paula Reed, 20 yıl önceki Columbine Lisesi saldırısından sağ kurtulanlardan

“Acı bileniyor ve asla bu bitmeyecekmiş gibi geliyor” diyor.

Reed, Travma Sonrası Stres Bozukluğu(TSSB) rahatsızlığıyla mücadele etmiş ve saldırının üçüncü yılında intihara teşebbüs etmiş.

Reed, “Daha önce hayatımda hiç TSSB ya da depresyon veya anksiyete yaşamış biri değildim. Ancak TSSB’nun en kötü hallerinden birini geçirmiş biri olarak daha önce yaşamadığım klinik depresyonu olan insanları anlıyorum. Halen daha anksiyete atakları yaşıyorum ve kesinlikle bunları anlıyorum. Bu olanlar benim daha önce asla yaşamadığım şeylerdi” diyor.

Amerika Muharipler Bakanlığı’ndaki Ulusal Travma Sonrası Stres Bozukluğu Merkezi’ne göre, bu tarz saldırıları yaşayan kişilerin dörtte birinden fazlası bu rahatsızlığı yaşıyor.

TSSB rahatsızlığının belirtileri, ajitasyon, düşmanca davranışlar, aşırı duyarlılık, kendine zarar verme, uykusuzluk, kabus görme, duygusal yoğunluk, istem dışı düşünceler şeklinde oluyor. Bu hastalığa yakalananlar intihar eğiliminde oluyor.

Washington Post gazetesinin verilerine göre Columbine saldırısından sonraki 20 yıl süresince Amerika’da, 229 okulda toplam 223 bin öğrenci bu tarz saldırılara maruz kaldı.

Saldırılarda hayatta kalanların travmaları üzerine çalışmalar yapan Psikolog Dr. Donald Freeheim, “Çocuklar kendilerini çok daha çabuk toparlayabilir, düzelebilir ve bununla başa çıkabilirler” diyor.

Freedheim, okul saldırıları sonrasında intihara meyleden kişilerin daha önceki negatif deneyimlerinin etkili olduğunu söylüyor. Okul saldırısı gibi yeni bir travma tüm bu eski negatif duyguları da uyandırabilir ve daha önceki bir travmanın depresyonu ve umutsuzluğunu canlandırabilir.

Sandy Hook İlkokulu saldırısında kızını kaybeden Jeremy Richman, geçen Mart ayında, Florida’daki Marjory Stoneman Douglas Lisesi’ndeki saldırıdan sağ kurtulan iki öğrencinin intihar etmesinden günler sonra o da canına kıydı.

2018’in sevgililer gününde Parkland’da yaşanan saldırıda 17 kişi hayatını kaybetti. 14 Aralık 2012’de Newtown, Connecticut’taki saldırıda 12 ilkokul öğrencisi ve 4 öğretmen öldü.

Freedheim, “Zaman bir şey dışında herş eyi tedavi eder o da bir çocuğu kaybetmektir. Zaman asla buna ilaç olamaz. Bu doğal akışa karşıdır ve asla tamamen iyileşmeyecek bir yara bırakır” diyor.

Columbine katliamından sağ kurtulmayı başaranlardan biri de Samantha Haviland
Columbine katliamından sağ kurtulmayı başaranlardan biri de Samantha Haviland

1999 yılında Columbine Lisesi’nde yaşanan saldırıda felç olan bir öğrencinin velisi ve okulun bir yıldız sporcu öğrencisi saldırıdan sonra intihar etmişti.

Columbine saldırısında hayatta kalan ve şu an Denver Eyalet Okulları Danışman Müdürü Samantha Haviland, birçok açıdan yaşanan kayıplarla başa çıkmanın zor olduğunu söylüyor.

Haviland, “Bu saldırılar sizin kişiliğinizi paramparça ediyor. Bu kişilerin de hedefleri bu değil mi? Bu ailelerin çocukları ait olmaları gereken çevreden, onlardan koparılıyor. Daha sonra çevrenizi kaybediyorsunuz kendi dünyanızda hoşlandığınız şeyler kaybolmaya başlıyor” diye konuşuyor.

Haviland, saldırılarda arkadaşlarını ve yakınlarını kaybetmiş olanların kendisi gibi psikolojik destek alması uyarısında bulunuyor. Bu kayıplar nedeniyle saldırılarda yaşanan asıl kayıplar ilk açıklanan resmi rakamların bile ötesine geçiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG