Erişilebilirlik

‘Kısmi’ Seyahat Yasağı Nasıl Uygulanıyor?


Amerika’nın son seyahat yasağı, ilk denemenin tersine kaos ve kargaşa olmadan devam ediyor görünüyor. Uygulama Anayasa Mahkemesi’nin Başkan Donald Trump’ın konuyla ilgili başkanlık kararnamesini onamasından birkaç gün sonra yürürlüğe girdi.

Amerika Perşembe akşamı çoğunluğu Müslüman olan 6 ülkeye yeni vize şartları getirdi. Buna göre bu ülkelerden gelecek olanların Amerika’da bir yakını ya da işi olmak zorunda.

Söz konusu 6 ülke İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen.

Yeni kurallar Perşembe akşamı 8’de yürürlüğe girdi.

Amerika’dan transit geçecekler 6 Temmuz gününden önce seyahat edeceklerse ülkeye girmelerine izin verilecek. 6 Temmuz sonrası için seyahat planı yapmış olanların durumları ise sonra değerlendirilecek.

Yetkililere göre daha önce yapılan vize randevuları iptal edilmeyecek ancak yeni tüm başvurular Amerika’da bir yakını olduğunu ya da iş sahibi olduğunu ispatlamak zorunda.

Ocak ayındaki ilk seyahat yasağı havaalanlarında protestolara ve kargaşaya neden olmuştu.

Mültecilerin durumu

Mültecileri kapsayan 120 günlük yasak ve yıllık mülteci sayısının 50 binle kısıtlanması uygulaması da dün akşam itibariyle uygulamaya girdi. Bununla birlikte Amerika’da aile üyesi olduğunu kanıtlayan birinin ülkeye girişine izin verilebilir.

Seyahat yasağının yürürlüğe girmesinden kısa süre önce Hawaii eyaleti, yasağın nişanlılara ya da yönetimin listesinde bahsedilmeyen amca, teyze, dayı gibi yakınları olanlara uygulanamaması için federal mahkemeye başvurdu.

Üst düzey yetkililer, 2017 mali yılı içinde, Çarşamba akşamı itibarıyla 49,009 mültecinin Amerika’ya kabul edildiğini açıkladı. Daha fazla mültecinin aile bağları gerekçesiyle kabul edilmesi bekleniyor. Yetkililer kabul edilen mültecilerin yarısının Amerika’da aile bağları olduğunu kaydediyor.

Kabul edilebilir aile yakınlığı, anne-baba, eş, yetişkin erkek ya da kız evladı, damat, gelin ya da Amerika’da bulunan kardeş.

Yeni uygulamayla Amerika’da büyükanne, büyükbaba, torun, teyze, kuzen, yeğen, bacanak, görümce, nişanlıya sahip olmak bu ülkeye gelmek için yeterli değil.

Kabul edilebilir iş ise resmi ve belgeli olmak zorunda. Otel rezervasyonu yeterli olmayacak.

Anayasa Mahkemesi seyahat yasağını Ekim ayında ele alacak.

Pazartesi günkü kararında Anayasa Mahkemesi ziyaretçilerin Amerika’da yakınları olduğunu kanıtlamaları durumunda gelebileceklerini belirtmiş, ancak “yakınlığı” tanımlamamıştı.

Mülteci konusunda uzman bazı avukatlar söz konusu 6 ülkedeki birçok kişinin belirsizlikle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bir dizi avukat da havaalanlarında yardım için hazır olacaklarını belirtmişti.

Trump, uygulamanın ulusal güvenlik için gerekli olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG