Erişilebilirlik

Diplomatik Boykot Gerilimi Büyüyor


Çin’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları’nı diplomatik olarak protesto etme gerginliği büyüyor. ABD’nin ardından Avustralya ve İngiltere’nin de oyunlara diplomatik temsilci göndermeyeceğini açıklamasına Çin hükümeti bir kez daha sert tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkelerin bu davranışlarının bedelini ödeyeceğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, günlük basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Wenbin, “ABD, İngiltere ve Avustralya Olimpiyat oyunlarını siyasi manipülasyon amacıyla kullandı. Bu ülkeler bu hatalı davranışlarının bedelini ödeyecekler” dedi.

Başkent Pekin’de 4-20 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunları özellikle son yıllarda tansiyonun yüksek olduğu ABD ve Çin arasındaki ilişkilerde yeni bir sorun haline geldi.

ABD ve diğer ülkeler oyunlara diplomatik temsilci göndermeme gerekçesini Çin’in Şincan bölgesindeki uygulamalarıyla insan haklarını ihlal etmesi olarak gösteriyor. Çin’se bu iddiaları reddediyor.

Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarı da gerginlik konusu oldu

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi, Çin’in Uygur bölgesindeki Müslüman azınlığa yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle bu bölgeden ithalatı yasaklayacak bir yasa tasarısını kabul etti.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü de bu konuya ilişkin açıklamasında iddiaları reddetti ve ABD’nin hata yaptığını söyledi. Sözcü Gao Feng, “ABD, bu yanlış davranışına süratle son vermelidir. Çin’in yasal haklarını ve çıkarlarını korumak adına gereken tüm adımları atacağız. ABD, insan hakları bahanesiyle Çin’e karşı zorbalık yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarısının uygulanmaya başlanması için Senato’dan da geçmesi ve ardından da Başkan Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG