Erişilebilirlik

Kırım'da Resmi Binalara Rus Bayrağı Çekildi


Kırım'ın başkenti Simferol'da dev bir Rus bayrağı ile yürüyen Moskova yanlısı göstericiler
Kırım'ın başkenti Simferol'da dev bir Rus bayrağı ile yürüyen Moskova yanlısı göstericiler
Rusya Ukrayna sınırına savaş jetleri gönderirken silahlı kişiler Kırım’da hükümet binalarını işgal ederek Rus bayrakları çekti.

Rusya’nın Karadeniz filosunun üslendiği Kırım’da nüfusun çoğunluğunu Ruslar oluşturuyor ve bölge Moskova ile güçlü bağlara sahip bulunuyor. Kırım’da Rusya karşıtı Tatar azınlık da yaşıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna sınırında Rus birliklerini alarma geçirmesinin ardından gözler etnik Rusların Moskova’ya kendilerini koruma çağrısı yaptığı Kırım’a çevrildi.

Kırım’da gerginlik artarken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rusya’yı, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmanın çok büyük bir hata olacağı konusunda uyardı.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de Rus jetleri Ukrayna sınırında devriye uçuşu yaparken Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik herhangi bir askeri eyleminin yanlış yorumlanacağını bildirdi.

Öteyandan Ukrayna’nın devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rus haber ajanslarına gönderdiği açıklamada kendisini hala ülkenin cumhurbaşkanı olarak kabul ettiğini söyledi ve Rusya’dan can güvenliğini sağlaması talebinde bulundu. Rus haber ajansları Yanukoviç’in talebinin Moskova tarafından kabul edildiğini bildiriyor.

Öte yandan Ukrayna Parlamentosu, muhalif lider Arseniy Yatsenyuk’u dün Ukrayna’nın yeni başbakanı olarak seçti. Batı yanlısı eski ekonomi bakanı Yatsenyuk’un yapacağı ilk iş, Ukrayna ekonomisinin çökmesini engellemek olacak.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Washington’un tüm Ukrayna halkını temsil eden yeni çok partili hükümetin kurulmasını desteklediği bildirildi.
Dışişleri Bakanı John Kerry Amerika’nın Ukrayna’ya bir milyar dolarlık kredi garantisi vermeyi planladığını söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG