Erişilebilirlik

Kırım-Tatar Taburu Kuruluyor


Rusya’nın Kırım’ı işgali ikinci yılını doldururken Kırım Tatarları’nın rahatsızlığı sürüyor. Kırım Tatarları’nın milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov halen Ukrayna’da sürgünde yaşarken Kırım’da yaşayan Tatarlar üzerindeki baskılar da sürüyor. Son iki yılda 13 bin Kırım Tatarı olmak üzere yaklaşık 20 bin Kırımlı, yarımadadan Ukrayna’ya kaçtı.

Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi, bugün manşetten verdiği haberinde Ukrayna’nın Herson kentinde Kırım-Tatar Taburu kurulduğunu yazdı. Haberde, “Ukrayna’nın başkentinde yüzlerce Tatar’ın Ukraynalı gönüllülerle birlikte oluşturduğu taburlardan biri olan Numan Çelebicihan Taburu’ndaki savaşçılar ‘Kırım bizimdir, işgale boyun eğmeyeceğiz’ diyor. Taburun komutanı Kırım’ın eski Başbakan Yardımcısı Lenur İslamov, grupların birleşeceğini ve direnişin büyüyeceğini söylüyor” denildi.

İsmet Yüksel: “Kırım-Tatar Taburu’nun Türkiye’yle ilişkisi yok”

Haberin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kiev’e yaptığı resmi ziyaretten iki gün sonra yayınlanması “Türkiye’yle ilişkisi var mı?” sorusunu gündeme getirdi. Kırım-Tatar Taburu’nun kurulmakta olduğunu 3 Aralık 2015’te yazan ilk kişi olan Kırım Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni İsmet Yüksel, Tatar Taburu’yla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hiçbir ilişkisi olmadığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Yüksel, “Bu yeni yapılanma ile Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir alakası yok. Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları Kırım Tatarlarına enerji ve gıda ablukası uygulandığı zaman kışlık elbise, bot, kamuflaj teslim ettiler. Bunun dışında Türkiye ile hiçbir ilişki yok. Benim aldığım bilgilere göre Türkiye zaten bu tabura sıcak bakmıyor,” dedi.

Bu haber Aralık ayında ilk kez konuşulduğunda 2015 yılı Aralık ayında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de bu iddiaları yalanlamıştı.

İsmet Yüksel: “Tabur henüz resmen kurulmuş değil, 300 gönüllü var”

Kırım Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Ukrayna devletiyle yaptığı anlaşmayla oluşturulmaya başlanan Kırım Tatar Taburu’nun henüz resmi olarak kurulmadığını da söyledi: “Öyle bir taburun kurulması yaklaşık dört aydır gündemde. Ama henüz kurulmuş değil. Yanlış anlamaların önüne geçmek için şunun bilinmesi gerekiyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmakta olan tabur Kırım’ı, Rusya’dan kurtarmak için saldırı amacı taşımıyor. İçinde yalnız Tatarlar değil başka Müslüman toplumlar da yer alacak. Şu anda 300 gönüllünün yer aldığı taburda Müslümanlar’ın değerleri öne çıkacak. Domuz eti olmayacak, içki içilmeyecek.”

Taburun hedefi Kırım’ı geri almak mı?

Madem Kırım-Tatar Taburu, Kırım’daki Rus varlığına saldırmayı hedeflemiyor. Öyleyse neden kuruldu? İsmet Tatar, bu soruya Kırım Tatarları’nın milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun sözleriyle yanıt veriyor: “Er ya da geç bugünler bitecek ve Rusya Kırım’dan çıkacak veya Kırım geri alınacak. İşte sözü edilen tabur, o gün geldiğinde oraya gidip güvenliği sağlayacak ekibin oluşturulmasını sağlıyor.”

Numan Çelebicihan kimdir?

Taburun ismi üzerinde kesin bir anlaşma sağlanmış değil. Ama Yeni Şafak gazetesinin de yazdığı adının Numan Çelebicihan olması büyük ihtimal olarak görülüyor.

Zira Bolşevikler tarafından 1918’de öldürülen Çelebicihan, Kırım-Tatar Milli Kurultayı’nın ilan ettiği ve yaklaşık beş ay varlığını sürdüren Kırım Halk Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanıydı. O dönem müftülük görevini de üstlenen Numan Çelebicihan, aynı zamanda Kırım Tatarları’nın milli marşı Ant Entkenmen’in de şairi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG