Erişilebilirlik

Kırım Rusya'ya Katılmaya Hazırlanıyor


Sivastopol'da referandum sonucunu kutlayan Rusya yanlısı göstericiler
Sivastopol'da referandum sonucunu kutlayan Rusya yanlısı göstericiler
Kırım yerel parlamentosu referandum sonrası Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etti ve Rusya’nın parçası olmak için Moskova’ya başvurma kararı aldı.

Seçim kurulu başkanı Pazar günü yapılan referandumda sandık başına giden Kırımlılar'ın yüzde 97’sinin Ukrayna’dan ayrılma ve Rusya’ya katılma yönünde oy kullandığını açıkladı. Ancak referanduma karşı çıkan Ukraynalılar ve Tatarlar boykot çağrısında bulunmuştu. Kırım nüfusunun yaklaşık yüzde 35’ini oluşturan Ukraynalılar ve Tatarların sandık başına gitmediği anlaşılıyor. Referanduma katılma oranının yüzde 64 olduğu tahmin ediliyor.

Kırım Başbakanı Sergei Aksyonov, hükümetinin Rusya’ya katılmak için Pazartesi günü Moskova’ya resmen başvuracağını açıkladı.

Başkan Barack Obama, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak Washington ve Avrupalı ortaklarının, referandumu desteklemesi nedeniyle Moskova’ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlandıklarını bildirdi.

Sandıkların kapanmasından yaklaşık bir saat sonra Beyaz Saray bir açıklama yaparak referandumu reddettiğini bildirdi. Açıklamada uluslararası topluluğun uluslararası hukuku ihlal eden Rus askeri müdahalesinin yarattığı şiddet ve yıldırma tehditleri altında yapılan bir oylamayı tanımayacağı belirtildi.

Yine açıklamada Ukrayna’nın geleceğiyle ilgili olarak, ulusal Ukrayna hükümeti kuruluncaya kadar bir karar alınmayacağı, 25 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tüm Ukraynalılar'a ülkelerinin geleceği konusunda seslerini duyurma fırsatı tanıyacağı vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptı. İki bakan görüşmede siyasi krize çözüm bulmak için Ukrayna’da iktidar paylaşımı ve merkezi yönetimin azaltılmasını öngören anayasal reformlara gidilmesi konusunda anlaştı.

Öteyandan Ukrayna parlamentosu kısmi seferberlik ilan edilerek yedeklerin askere çağrılmasını onayladı.

Bu arada Ukrayna ve Rusya savunma bakanlıkları Kırım’da 21 Mart’a kadar mütareke yapılmasını kabul etti. Varılan anlaşmaya göre Rusya’nın Karadeniz filosu mütareke süresince Kırım’daki Ukrayna askeri tesislerine karşı önlem almayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG