Erişilebilirlik

Kırgızistan'da Göreceli Sükunet


Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtan yorum

Bugün Kırgızistan için umut var. Yeni bir barış ve istikrar dönemi başladığı umudu..

Aylarca süren gerginlik Haziran başında Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyef ‘in devrilmesiyle sonuçlandı ve birkaç gün sonra da Kırgızlarla Özbekler arasında beş gün süren etnik çatışmalar yaşandı. Yüzlerce kişi öldü, 300 binkişi evlerini terketti ve 100 bin kişi de komşu Kırgızistan’a sığındı.

Geçici Kırgız hükümeti yine de yeni anayasa için halkoylamasına gitti. Yeni anayasa parlamenter hükümet kurulmasını öngörüyor ve partilerin parlamentoda sandalyelerin yüzde altmışından fazlasını almasını yasaklıyor.

27 Haziran’da Kırgızistan’da göreceli sükünet arasında tüm etnik gruplardan kayıtlı seçmenlerin yüzde 70’i oylarını kullandı. Referandum yapıldığında ülkeden kaçanların hemen hepsi evlerine dönmüş bulunuyordu. Seçmenlerin yüzde 90’ının yeni anayasayı desteklediği bildirildi. Ardından 3 Temmuz’da eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva, ülkeyi 2001 yılına kadar yönetecek geçici hükümetin başkan olarak yemin etti. Parlamento seçimlerinin ise şimdilik bu yılın Ekim ayında yapılması kararlaştırıldı.

Halkının ve hükümetinin demokrasi yolunda kararlı adımlar atmasına rağmen Kırgızistan için gelecek hala belirsiz. Kırgız Cumhuriyeti hükümeti ülkeye sorumluluk ve iç barış getirme amacıyla bir komisyon kurdu ve Haziran’daki çatışmaların nedenini soruşturmak üzere uluslararası uzmanları komisyona katılmaya davet etti.

Güney ve Orta Asya İşlerinden sorumlu bakan yardımcısı Robert Blake, Kırgızistan’ın geleceği konusunda iyimser.

Blake” Amerika, yeni hükümete AGİT standartları doğrultusunda seçimleri organize edebilmesi ve böylece gerçek demokrasinin yeşermesini sağlamak için yardıma son derece kararlıdır” dedi.

Amerika’nın yardıma hazır olduğunu da belirten Bakan yardımcısı Blake” Tüm Orta Asya ülkelerinde demokrasi ve insan haklarını geliştirmek için çalışmaya son derece ilgi duyuyoruz. Bu konuda Kırgızistan’da özel bir fırsat oluştuğunu düşünüyoruz..Bunun gerçekleşmesini sağlamak için hükümetle birlikte çalışma yolunda büyük çaba gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Şimdi artık ülkelerinin geleceğini şiddet değil istedikleri hükümeti oyla işbaşına getirme yoluyla belirlemek Kırgız halkına düşüyor.

XS
SM
MD
LG