Erişilebilirlik

Kırgızistan'da Seçimi Almazbek Atambayev Kazandı


Kırgızistan'da Seçimi Almazbek Atambayev Kazandı
Kırgızistan'da Seçimi Almazbek Atambayev Kazandı

Kırgızistan’da geçen yılki ayaklanmadan sonra düzenlenen ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerini Moskova’nın desteklediği Başbakan Almazbek Atambayev’in kazanması kesinleşti.

Ülkede oyların büyük çoğunluğunun sayıldığı ve oyların yüzde 63’ünü toplayan Atambayev’in diğer 15 adayın büyük farkla önünde olduğu bildirildi.

Diğer adaylarsa iktidar partisine seçimlerde usulsüzlük yapıldığını ileri sürüyor ve yetkilileri sonuçları değiştirmekle suçluyor. Usulsüzlük iddialarıyla ilgili görüş belirtmeyen uluslararası gözlemciler, Kırgızistan’da demokrasinin geleceği konusunda ihtiyatlı da olsa iyimser olduklarını söyledi.

Atambayev, cumhurbaşkanı olarak her konuda uzlaşma arayacağını açıkladı.

Kırgızistan, hem bir Rus, hem de bir Amerikan askeri üssüne evsahipliği yapıyor. Ülke aynı zamanda Afganistan’daki operasyonlar kilit transfer noktası konumunda. Amerikan üssünün kirası 2014 yılında sona erse de bazı adaylar üssün devam edeceği vaadinde bulundu.

Geçen yıl Kırgızistan’da yolsuzluk ve yoksulluğun protesto edildiği ayaklanmalar sonucu Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev, görevini bırakmaya zorlanmıştı. Bakıyev’in istifasına yol açan ayaklanmalar, aynı zamanda Kırgızlarla Özbek azınlık arasında etnik çatışmalara yol açmış, olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

XS
SM
MD
LG