Erişilebilirlik

Kirby: ‘ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass Dışişleri’ne Çağrılmadı’


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Ankara Büyükelçisi John Bass’ın Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı yönündeki haberleri reddetti.

Kirby günlük basın brifinginde, Amerikalı yetkililerin Fırat Kalkanı Harekatı konusundaki açıklamaları nedeniyle ABD Büyükelçisi Bass’ın Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı şeklindeki haberler hakkında “Büyükelçimiz bununla alakalı çağrılmadı. Bu yöndeki haberler yanlış. Büyükelçi Bass’a kendim sordum” dedi.

Bass’ın Türk hükümetindeki muhataplarıyla hemen her gün konuştuğunu ifade eden Kirby, “Türk yetkililerin Suriye’deki durum hakkındaki çeşitli endişelerini Büyükelçi Bass nezdinde dile getirmiş olabileceğine itirazım yok. Ancak onun (Dışişleri Bakanlığına) çağrıldığı haberleri yanlış” diye konuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sözcüsü Albay John Thomas’ın Fransız Haber Ajansı AFP'ye Cerablus'un güneyinde Fırat Kalkanı Harekatı'nda Türkiye ile PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri arasında yaşanan çatışmaların sonlandırılması için tarafların mutabakata vardığı yönündeki demeci Ankara’da tepkiyle karşılanmış, ABD Büyükelçisi Bass’ın Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı haberleri basında yer almıştı.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “ABD’li yetkililerin Fırat Kalkanı Harekatı’nın kapsam ve hedefleri konusundaki beyanları üzerine ABD’nin Ankara Büyükelçisi nezdinde üst düzeyde gerekli girişim yapılmış ve bu tarz beyanların hiç bir şekilde kabul edilemez bulunduğu, müttefiklik hukukuyla bağdaşmadığı vurgulanmıştır” ifadeleri kullanılmıştı.

Öte yandan, brifingde bir gazetecinin “Türk hükümeti ile PKK arasında müzakerelerin başlatılmasına yönelik bir girişimi destekler misiniz?” sorusu üzerine, Kirby, “PKK’nın terörden vazgeçmesini, masum Türk vatandaşlarına şiddet içeren saldırılara son vermesini ve görüşmeleri yenilemesini istediğimizi uzun süredir dile getirdik. Bu konuda çok dürüst olduk ama şiddete son vermeliler, terörizmden vazgeçmeliler” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG