Erişilebilirlik

Kimliğe Göre 98 Çocuklarına Göre 130 yaşında


Adı Şahe Tayurak. Sur’un Alipaşa Mahallesinde yaşıyor. Artık zor görüyor ve zor duyuyor. Çocuklarının yardımıyla yürüyebiliyor. 60 yaşındaki oğlu Cemal Tayurak ile birlikte yaşıyor. Aynı evde oğlu, kızı, torunları tam 20 kişi yaşıyor.

Şahe nine kimliğe göre 1919 doğumlu, yani 98 yaşında. Ama Oğlu Cemal kayıtların doğru olmadığını söylüyor. İspat olarak ta ablasının kimliğini gösteriyor. Ablası Telliye Tayurak ise kimliğe göre 1926 doğumlu. Yani annesiyle arasında 7 yaş fark var.

Şahe nine’nin ilk eşi, Müslümanlaşan Ermeni bir köylüsü. İlk eşinden iki çocuğu olan Şahe nine, eşini kaybedince ikinci kez evlenmiş. Duyamayan ve konuşamayan Şahe Tayurak’ın oğlu, annesinin en az 130 yaşında olduğunu söylüyor. Oğul Tayurak, bu iddiasını da annesini aktardığı tarihi olaylarla ispatlamaya çalışıyor;

”Bize göre en az 130 yaşındadır. Kardeşlerinden kimse hayatta kalmadı. Yeğenleri bile 100 yaşına ulaştı. Mesela köyde yaşayan bir torunu var 80 yaşındadır. Ben en küçük oğluyum 60 yaşındayım. En büyük kardeşim, 91 yaşındadır. Nine resmi olarak 98 yaşındadır. Kayıtlarda kızıyla arasında 7 yıl fark var. Kayıtlar tamamen yanlış. Annem ilk kocası bir Ermeni’ymiş, sonradan Müslümanlaşmış ve evlenmiş annemle iki çocuğu olmuş. İlk kocası ölmüş. Babamla evlendikten ve 8 çocuk sahibi olduktan sonra kimliğini çıkarmışlar. Mesele bize Ermeni tehcirini anlatırdı. Kıtlık dönemlerini detaylı bir şekilde anlatırdı. Şeyh Sait isyanında 30 yaşlarındaymış(Şeyh Sait isyanı 1925’te meydana geldi) Babası Şeyh Sait’le birlikte isyana katılmış ve çatışmada öldürülmüş. Köylerini yakıldığını söylerdi. Kız kardeşi 115 yaşında öldü. Şeyh Sait meselesinde evli iki çocuk sahibiymiş. Atatürk’ten söz ederdi. Atatürk Silvan’a geldiğinde onu görmeye gitmiş. Atatürk değil Kemal diye bahsederdi. Kocası öldüğünde çocuklarını annesine bırakmış, annesi çocuklarını büyütmüş, o da evlenmiş. Eski kocasının hala Suriye’de yaşayan akrabaları var.”

Oğul Tayurak, annesinin 450’den fazla torunun olduğunu söyledi. Torunların Türkiye’nin dört bir yanına dağıldığını anlatan Cemal Tayurak, “4 yıl önce oturup tek tek saydık 415 torunu vardı. Şimdilerde 450’yi geçmiştir çünkü evlenenler oldu, çocuk sahibi olanlar oldu. Bizim hesabımıza göre 6 kuşak görmüş. Bazı torunları var görsem tanımam. Mesela Aydın’da yaşayan yeğenlerim var, çocukları büyümüş görsem tanımam. 100’e yakın sadece Diyarbakır’da vardır” dedi.

Tayurak annesinin kemik yaşının tespiti için doktora başvurduğunu belirterek ancak doktor talebi, çok yaşlı olduğu için, kabul etmediğini söyledi. Yakın zamana kadar sağlığı yerinden olan Tayurak,bir süre önce cilt kanserine yakalandı.

Daha önce Silvan ilçesinde yaşayan Tayurak ailesi, 1991’de, köyleri boşaltılınca kent merkezine gelmek zorunda kalmış. Ali Paşa Mahallesindeki bir gecekonduya yerleşen aile, 16 yıldır aynı evde yaşıyor. Şimdilerde ise kentsel dönüşüm nedeniyle, evlerini boşaltmaları gerekiyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG