Erişilebilirlik

Kim ve Trump Dördüncü Kez Buluşabilir


Amerika Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un 2018 yılından bu yana üç kez biraraya geldiler.
Amerika Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un 2018 yılından bu yana üç kez biraraya geldiler.

Amerika Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un 2018 yılından bu yana üç defa görüştüler. Trump dördüncü görüşmenin de yakında olabileceğini söylüyor. Ancak uzmanlar liderlerin görüşmesinden çok uzun zamandır aksayan müzakerelerin üzerinde duruyorlar.

Trump, bu yılın sonuna kadar Kim Jong Un’la dördüncü kez biraraya gelebileceğini söyledi. Amerika Başkanı, “Buluşmak istiyorlar. Görüşmek istiyorlar. Sanırım bu olacak” dedi.

Kuzey Kore bu ay sonuna kadar çalışma gruplarının başlamasını önerdi. Trump’ın şahin görüşleriyle tanınan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın görevden ayrılmasının da Kuzey Kore’yle yeniden masaya oturulmasına olumlu etki edebileceği söyleniyor.

Eski diplomat Dennis Wilder, "Sanırım Kuzey Koreliler Bolton’ın görevden ayrılmasından mutlulardır. Bolton, Kuzey Kore konusunda kesinlikle başkanla aynı fikirde olan biri değildi” değerlendirmesini yapıyor.

Bolton daha önce Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arınması konusunda Libya’yı örnek göstermişti. Nükleer programından vazgeçmeyen Libya lideri Kaddafi, Amerika destekli muhalifler tarafından öldürülmüştü. Bu örnek Pyongyang tarafından hoş karşılanmamıştı.

Trump, “Kaddafi’ye olanlara bakın demek iyi bir açıklama değildi ve bizi geri götürdü” değerlendirmesini yapmıştı. Ancak Bolton’ın görevden ayrılmasına karşın Kuzey Kore kolay kolay taleplerinden geri adım atacak gibi görünmüyor. Pyongyang yönetimi Mayıs ayından bu yana 10 kez kısa menzilli füze denemesi yaptı.

Eğer görüşmeler yeniden başlarsa, bu defa görüşmenin şekli ve hangi koşullarda yapılacağı gerçekten hayati önemde olacak. Eğer Kuzey Kore denetçileri kabul ederse bu Trump ve Kim’in el sıkışmasının ötesinde gerçekten önemli bir adım olacak.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG