Erişilebilirlik

Kim Bu Dokumacılar?


Ankara’daki bombalı saldırının ardından şüpheler, IŞİD’le bağlantılı Dokumacılar adlı grubun üzerinde toplandı. İsimleri sıkça anılan bu grup kim? Türkiye’de intihar saldırısı olabileceğine dair haberlere imza atan Gazeteci Hikmet Durgun’a göre örgütün canlı bombacılarının çoğu ‘Dokumacılar’a mensup.

Önce HDP’nin Diyarbakır mitingi, ardından Suruç’taki intihar saldırısı. İkisinin faili de Adıyamanlı çıktı. Ankara’daki barış mitingine düzenlenen saldırıdan sonra Adıyamanlı IŞİD militanlarını adı bir kez daha öne çıktı.

Önceki saldırılarda örgüt içinde Adıyamanlılar adında bir grubun varlığı ortaya çıkmıştı. Son saldırıda ise bu grubun ‘Dokumacılar’ adlı grup olduğu belirlendi. Dokumacılar adını Adıyaman’da örgütlenme çalışmaları yapan Mustafa Dokumacı’dan alıyor. Dokumacı’nın bugüne kadar Adıyaman’dan 400’e yakın kişiyi IŞİD saflarına kattığı tahmin ediliyor.

IŞİD ile ilgili birçok habere imza atan Gazeteci Hikmet Durgun, Ankara’daki saldırısından önce Türkiye’de intihar saldırısı olacağı uyarısını yapmıştı. Durgun’a göre, Dokumacılar grubu örgütün intihar saldırılarını yapan grup. Durgun, grubun özellikle Türkiye vatandaşlarından seçilmesinin nedenini şu cümlelerle açıklıyor; ”Genelde Dokumacılar canlı bomba oluyor, nedeni ise Türkiye vatandaşı olmaları, rahat gidip gelmeleri bölgeleri iyi bilmeleri. Bunlar mecbur olmadıkça Adıyaman’a gitmiyorlar, Gaziantep, İstanbul ve Ankara’ya gidiyorlar. Dokumacılar Adıyaman’dan IŞİD’e katılanlar demek. Büyük kısmını Mustafa Dokumacı örgütlemiş. Kendisi Rakka’da yaşıyor. Hakkında, örgüte katılanların yakınları tarafından çok sayıda şikayet var. Ankara saldırısını gerçekleştiren iki bombacıyı da Mustafa Dokumacı kazandırdı.”

Durgun, Gaziantep Kilis hattını kullanarak Suriye’ye geçen Türkiye kökenli IŞİD militanlarının genelde sınır bölgelerine yerleştiğini belirterek, ”IŞİD’e katılanların hepsi önce Rakka’ya gidiyor. Gaziantep’in Karkamış ilçesi ile Kilis’in Elbeyli ilçesi arasından katılım oluyor. Daha önce Tel Abyad’daydılar. Ancak Tel Abyad YPG’nin eline geçince geçiş durdu. Türk militanları Türk sınırına yakın bölgelere yerleştiriyorlar. Buralara yerleştirilmelerinin amacı Türkmenleri örgütlemektir. Mesela Tel Abyad’da çok sayıda Türkmen vardı.” dedi.

Tel Abyad’ın YPG’nin kontrolüne geçtikten sonra IŞİD militanlarının Rakka’ya kaçtıklarına dikkat çeken Durgun, Tel Abyad’ın örgüt için Rakka kadar önemli olduğunu vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG