Erişilebilirlik

Kilo Kontrolünün En Etkin Yolu: Kalori Kısıtlama


Kilo Kontrolünün En Etkin Yolu: Kalori Kısıtlama
Kilo Kontrolünün En Etkin Yolu: Kalori Kısıtlama

Yeni bir araştırma zayıflamanın ve verilen kiloların geri alınmamasının en iyi yolunun hangisi olduğuna ilişkin tartışmalara son verecek nitelikte. Araştırmayı yapan uzmanlar kilo kontrolünü sağlamanın en etkili yolunun ve en önemli parçasının alınan kalorileri kısıtlamak olduğunu söylüyor.

Amerikalı yetişkinlerin % 60’ı aşırı şişman, %30’undan fazlasıysa obez. Ancak şişmanlıkla mücadele eden tek ülke Amerika değil. Dünya Sağlık Örgütü obezitenin tüm dünyada adeta salgın haline geldiğini, 1 milyar yetişkinin obez olduğunu bildiriyor.

Harvard Tıp Fakültesi Kamu Sağlığı Bölümü’nden Doktor Daryuş Muzafferyan beslenme ve kronik hastalıklar arasındaki bağı inceliyor: “Beslenmeye karşı bakış açımızı temelden değiştirmeliyiz.”

Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve kilo vermek isteyenler farklı diyet türleri arasında bir seçim yapmak zorunda. Kimi diyetler karbonhidratların, diğerleri, yağ ya da proteinin kesilmesini öneriyor.

Pennington Biyomedikal Araştırma Merkezi’nden Doktor George Bray, proteinin şişmanlama üzerindeki etkilerini inceliyor: “Bu araştırma alınan kaloriler içinde farklı protein seviyelerinin etkilerini incelemeyi amaçlıyor.”

Araştırmaya sağlıklı 25 yetişkin katıldı. Bunlardan biri Daniel Kuhn. Kuhn ve diğerleri günlük tükettikleri kalorinin üzerine bin kalori daha alarak beslendi.Doktor Kuhn, “Gerçek tereyağı, gerçek krema gibi normalde hiç yemeyeceğim türden gıdalarla beslendim,” diyor.

Düşük, normal ya da yüksek proteinli gıdalarla beslenen katılımcıların hepsinin kilo aldığı gözlendi.

Doktor Bray, “Her üç protein seviyesinde de aynı oranda yağ birikimi olduğunu gördük. Vücutta biriken yağı etkileyen unsur, deneklerin tükettiği kalori miktarına bağlıydı,” şeklinde konuşuyor.

Ancak yüksek oranda protein alanlar daha fazla kas yoğunluğu elde ederken düşük protein alanlarda bunun tam tersi olduğu gözlendi.

Bray, “Az protein aldığınızda daha az kalori tüketseniz bile beden kitlenizde kayıp olduğunu göreceksiniz,” diyor.

Doktor Bray kilo artışını takip etmek için sık sık tartılmayı öneriyor. Doktor Muzafferyan kilo almamak için sadece az yemenin yeterli olmayacağı görüşünde: “Şunu yiyin, bunu yemeyin diyerek, tüketilecek gıdalar listesi yapmak istemiyoruz. Meyve, sebze, tam tahıl ürünleri, balık, nebati yağ ve kabuklu yemişler daha çok tüketilmeli.”

Doktor Muzafferyan bu altı gıda grubu arasında dengeli bir tercih yapıldığında obezitenin ve buna bağlı kronik hastalıkların azaltılacağını söylüyor.

Doktor Bray’in protein, kalori ve kilo alımı üzerine yaptığı araştırma Amerikan Tabipler Birliği’nin dergisinde yayınlandı.


XS
SM
MD
LG