Erişilebilirlik

Kilise Katliamının Zanlısı Yakalandı


Charleston'daki Emanuel AME Kilisesi'ne düzenlenen saldırının ardından kilisede yapılan bir anma töreni
Charleston'daki Emanuel AME Kilisesi'ne düzenlenen saldırının ardından kilisede yapılan bir anma töreni

Güney Carolina eyaletinin Charleston kentinde siyah Amerikalılar’a ait bir kilisede ateş açılması olayıyla ilgili olarak bir kişi gözaltına alındı. Federal yetkililer olayın bir nefret suçu olup olmadığını araştırıyor.

Yetkililer 21 yaşındaki Dylan Storm Roof’u dün erken saatlerde gözaltına aldı. Zanlı olayın gerçekleştiği yerden 600 km kadar kuzeyde, Kuzey Carolina eyaletinde aracında yakalandı.

Charleston Emniyet Müdürü Greg Mullen gazetecilere yaptığı açıklamada Roof’un saldırıyı gerçekleştirmeden önce bir saat kadar, dua eden bir grupla oturduğunu belirtti. Ölen dokuz kişi arasında 87 yaşında bir kadın ve kilisenin iki rahibi de bulunuyor.

Olayda birkaç kişi de yaralandı.

Olayla ilgili konuşan Başkan Barack Obama ülke çapında sıklıkla yaşanan toplu katliamlardan söz etti. Obama, bu tür olayların başka ülkelerde bu sıklıkla yaşanmadığını söyledi ve bunu değiştirmenin mümkün olduğunu belirtti. Bu, Başkan Obama’nın göreve gelmesinden bu yana bir toplu katliam sonrası yaptığı 11’inci konuşmaydı.

Olayda üç erkek ve altı kadın yaşamını yitirdi. Ölenler arasındaki rahip Clementa Pickney aynı zamanda eyalet senatörüydü. Eyalet meclisinde bir sandalyeye siyah bayrak ve bir vazoda çiçek bırakıldı.

Siyahlara ait kilisede ateş açtığına inanılan Dylann Storm Roof (ortada) polis tarafından götürülürken
Siyahlara ait kilisede ateş açtığına inanılan Dylann Storm Roof (ortada) polis tarafından götürülürken

Kentte Yas Sürüyor

Olayla ilgili konuşan Güney Carolina Valisi Nikki Haley gözyaşlarını zor tutarak kurbanların ailelerine taziyelerini iletti.

Kentin ve eyaletin uyandığında kalplerinin ve gönüllerinin kırıldığını söyleyen vali, kendilerini bir yas sürecinin beklediğini söyledi. Ailelerin çocuklarına kiliseye gitmenin tehlikeli olmadığını anlatmak zorunda kaldığını söyleyen Haley, bunun daha önce akıllarına gelmeyen bir durum olduğunu belirtti.

Güney Carolina’da Nefret Suçları

Federal yasalara göre bir kişiye ırk, etnik kimlik, ulusal kimlik, dinsel inanç, cinsel tercih ya da bedensel engellilik nedeniyle zarar vermek ya da tehdit etmek nefret suçuna giriyor.

FBI’ın son rakamlarına göre 2012’de Amerika’da polise bildirilen 6 bin nefret suçunun yarıya yakını ırk nedenli iken yüzde 20’si cinsel tercih, yüzde 17’si ise dinsel inanç kaynaklı olaylardan oluşuyor.

Ülkede izleme altına alınan nefret yayan grupların sayısı ise son 10 yılın en düşüğü olan 784’e inmiş. Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi’ne göre bu grupların 19’u Güney Carolina merkezli.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG