Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu’ndan Hükümete Depreme Karşı İşbirliği Çağrısı


Kılıçdaroğlu’ndan Hükümete Depreme Karşı İş Birliği Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Kılıçdaroğlu’ndan Hükümete Depreme Karşı İş Birliği Çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı, Bornova, Çiğli, Karşıyaka ve Seferihisar belediye başkanlarından 30 Ekim’de meydana gelen ve 117 kişinin ölümüne neden olan depremin ardından yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Daha sonra bir açıklama yapan CHP lideri şunları söyledi: “İzmir, hepimizi derinden üzen bir deprem yaşadı. Acıların sarılması, sonlandırılması için belediye başkanlarımız gerçekten seferber oldular. Ellerinden gelen bütün çabayı gösterdiler. Sürecin rahat atlatılması için AFAD’ın, Kızılay’ın, jandarmanın, diğer kamu kuruluşlarının yaptıkları katkıları da şükranla anmamız gerekiyor. Belediye başkanlarımız deprem sonrasında neler yaptıkları konusunda bilgi verdiler. Durum değerlendirmesi yaptık. Şu ana kadar evlerinden ayrılanlara 42 milyon liralık bir kira yardımı yapıldı. 224 hane bütün tefrişatı sağlanarak belediyeye ait konutlara yerleştirildi. 4 bin 250 aileye ayrıca 10’ar bin lira kira yardımı yapıldı. Tabletler başta olmak üzere çocukların eğitimle ilgili tüm talepleri karşılandı.”

“Belediye başkanlarımız tarih yazdı”

Depremzedelerin her türlü ihtiyacının karşılandığı belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’in yaşadığı acı Türkiye’nin ortak acısı haline dönüşmüştür. Gerek bizim diğer belediyelerimiz gerek AK Partili, MHP’li, İYİ Partili belediyelerin katkıları olmuştur. Merkezi hükümet de elinden gelen çabayı gösterme konusunda bir gayret içine girmiştir. Ama şu açık ve nettir, İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve belediye başkanlarımız burada bir tarih yazmışlardır. Hiç kimsenin en ufak bir ihtiyaç gözardı edilmedi. Ayakkabıdan tutun iletişim araçlarına, buzdolabından çamaşır makinesine, televizyondan elektrik süpürgesine kadar bütün ihtiyaçlar belediyelerimiz tarafından karşılandı. Giyecek içecek kısacası her şey karşılanmıştır. Bütün medya organları huzurunda belediye başkanlarımıza bu çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. İzmirliler rahat etsin diye 24 saat uyumadılar. İzmirliler rahat etsin diye canla başla çalıştılar.”

“Deprem hepimizin ortak sorunudur”

Ağır ve orta hasarlı binaların ya yıkılması ya da güçlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bu konuda merkezi hükümetin yapacağı her türlü katkı çok önemli. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz, merkezi hükümetle bu sorunların rahat bir şekilde giderilmesi açısından ellerinden gelen bütün çabayı gösterecekler” dedi.

CHP Genel Başkanı, “Bundan sonra kentsel dönüşüm konusunda merkezi hükümet engel çıkarmadığı sürece her türlü sorunu kısa sürede çözeceklerdir. Ama bizim gönlümüzde yatan merkezi hükümetle yerel yönetimler arasında karşılıklı güçlü bir diyaloğun olması önemlidir. Sorun bir parti sorunu değildir. Deprem sorunu hepimizin ortak sorunudur. Merkezi yönetim ile yerel yönetimler güç birliği yaptığı takdirde bundan vatandaşlar memnun olacaktır. Bu vatandaşların içinde her partiye oy veren kişiler var. Parti ayrımı yapmaksızın, belediyelere engel çıkarmaksızın iş birliği içinde bu sorunları çözmek mümkündür” diye konuştu.

Apartman görevlilerine örgütlenme çağrısı

Daha sonra depremde yıkılan binaların apartman görevlileriyle biraraya gelen Kılıçdaroğlu, Türkiye’de bir milyon apartman görevlisi olduğunu belirterek “Siz büyük bir güçsüzünüz. Sizin hakkınızı siyasi olarak ben savunacağım ama siz de hakkınıza sahip çıkın. Örgütlenin. Örgütlendiğiniz sürece güçlü olursunuz” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, apartman görevlilerinden kendi sorunlarına sahip çıkan siyasi partilere oy vermelerini de istedi.

Daha önce taşeron işçilerin sorunlarını sık sık dile getirdiklerini ve bu sayede taşeron işçilere kadro verildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, CHP’nin halkın, garibanların, emekçilerin partisi olduğunu söyledi.

“Dostlarımızla iktidar olacağız dediğimde ‘Vay efendim senin dostların kim’ diyorlar. Benim dostlarım apartman görevlileri, taşeron işçiler, çiftçiler, fabrikalarda çalışan işçiler” diyen Kılıçdaroğlu, CHP’li belediye başkanlarına işsiz kalan apartman görevlilerinin ve ailelerinin sorunlarını çözme talimatı verdiğini ifade etti.

CHP lideri, milyonlarca kişinin asgari ücret aldığını, 10 milyon kişinin işsiz olduğunu, buna karşılık toplanan vergilerin hesabının verilmediğini belirterek, sorunların sosyal devlet anlayışıyla çözülebileceğini vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG