Erişilebilirlik

CHP: 'İçişleri ve Adalet Bakanları Azledilsin'


Türkiye, 7 Haziran Seçimlerinden bu yana ciddi bir siyasi kriz yaşıyor. Bu süreçte Suruç ilçesinde 34 gencin öldürülmesinin ardından siyasi kaos daha da büyüdü. Geride kalan dört ayda yaklaşık 700’e yakın sivil, asker, polis, korucu PKK’lı hayatını yitirdi. En son Ankara’daki barış mitingine yönelik bombalı saldırı, toplumdaki kamplaşmayı daha da belirgin hale getirdi.

Saldırı sonrasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘yargılanacaksınız, ellerinize kelepçe takılacak’ sözleriyle bombalı saldırıdan hükümeti sorumlu tutarken Başbakan Ahmet Davutoğlu HDP liderini iç savaş çağrısında bulunmakla suçladı.

Derya Kömürcü: Kılıçdaroğlu partisini yeni siyasi merkez olarak inşa etmeye çalışıyor

Davutoğlu, bombalı saldırı sonrası HDP liderini dışlayarak CHP ve MHP genel başkanlarına görüşme çağrısında bulundu. Devlet Bahçeli bu daveti geri çevirirken Kılıçdaroğlu, Pazar günü Çankaya Köşkü’nde Davutoğlu ile görüşmeye gitti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi öğretim üyesi Derya Kömürcü, Kılıçdaroğlu’nun Meclis’teki tüm siyasi partilerle diyaloğa açık olma tutumunu ve Davutoğlu’yla görüşmesini seçimlere yönelik bir hamle olarak değerlendiriyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Dr. Derya Kömürcü, ‘CHP lideri, 1 Kasım seçimlerinin kendisine kapı açacağı kanısında. Bir imkan var ve geliyor. Herkese bu kapsamda AKP’ye de kapıyı açık tutayım diye düşünüyor. Siyaset o kadar kutuplaştı ki bu kutuplaşmada iktidar partisi merkez dışına savruldu. Bu konjonktürde CHP, siyasetin merkezi olmaya oynuyor. Oy olarak değil ama ilişki olarak hepsine hitap eden bir merkez inşa etmeye çalışıyor. Zaten 2010 yılından beri yeni CHP’nin stratejisi bu yönde’’ dedi.

Kılıçdaroğlu: İçişleri ve adalet bakanları ya istifa etmeli ya azledilmeli

Bir saat otuz beş dakika süren görüşmeden sonra parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen CHP lideri, yine sağduyulu, herkese eşit mesafeli ama başbakana karşı sözünü esirgemeyen bir profil çizdi.

CHP lideri, ‘‘Davutoğlu'na İçişleri Bakanı'nın mutlaka istifa etmesi gerektiğini söyledim. Bakan görevinden ayrılmalıdır. Bu işin siyasi sorumlusu kim? Bilinen kuraldır, siyasi sorumlu ülkeyi yönetendir. Sayın bakan görevinden ayrılmıyorsa, azledilmesi gerektiğini de ifade ettim. Adalet Bakanı’na gelince görüntü tam ibretlik. Toplum derin bir travma yaşıyor, Adalet Bakanı sadece gülümsüyor. Bu bakan o koltukta oturamaz. Eğer bu ülkenin insanlarına saygı gösteriyorsa iki bakanın da görevlerinden ayrılması gerekiyor’’ dedi.

Kılıçdaroğlu: Mafya babası oluk oluk kan akacak diyor savcılardan tık yok

Açıklamaları sosyal medyada büyük ölçüde destek bulan CHP lideri, başbakana dış politikanın yanlışlığını aktardığını da söyledi.

’’Canlı bomba, bir Orta Doğu geleneğidir, izlenen dış politika terörü ülkemize getirmiştir. Bu beladan kurtulmamız lazım. Acıyı ve gözyaşını bu millet hak etmiyor. Bir mafya babasının Rize'de yaptığı miting. Hukuk devletindeyiz, demokrasiyi, özgürlükleri savunuyoruz. Bir mafya babası çıkmış, miting yapıyor. Ve "oluk oluk kan akacak" diyor. Hiçbir Cumhuriyet Savcısından tık yok. Şunu da söyledim, acaba Cumhuriyet Savcıları onun emrinde mi? Hangi gerekçeyle bu kişi kalkıp miting düzenleniyor.’’

Kılıçdaroğlu’nun sözünü ettiği mafya lideri, Kelebek operasyonu ve Ergenekon davasında tutuklu olarak cezaevinde kalmış Sedat Peker. Cuma günü Rize’de düzenlediği mitingde bir eliyle bozkurt diğer eliyle rabia işareti yapan Peker, 1 Kasım seçimlerinde AKP’ye %65’ten fazla oy oranıyla destek verilmesini istedi.

Sedat Peker: Oluk oluk kanlarını akıtacağız

Dört bin kişiye hitap eden Peker’in tepki sözleri PKK’yla mücadele kapsamında sarf ettikleriydi.

‘‘Büyük hata yapıyorlar. Hatalarını fark ettikleri zaman her şey için çok geç olacak. Adeta dünyanın şah damarları kesilmişçesine oluk oluk kanlarını akıtacağız. O zaman içimizden çıkacak iyi niyetliler bize ‘merhametli olun’ diyecekler. Biz de onlara ‘Bu intikam üç yaşındaki çocuklarının yanında şehit edilen babalarının, hamile karılarının yanında şehit edilen kocalarının intikamıdır, merhamet etmeyeceğiz’ diyeceğiz. Merhamet etmeyene merhamet edilmez.”

Kılıçdaroğlu’nun başbakanla görüşmesinde gündeme getirdiği ifadeler bunlar oldu.

CHP lideri basın toplantısında Başbakan Davutoğlu’na HDP lideri Selahattin Demirtaş’ı devre dışı bırakmasını doğru bulmadığını aktardığını da belirtti.

Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve HDP lideri Selahattin Demirtaş’la da görüşme talebinde bulundu.

Başbakanlık: Bu tür olaylara karşı yek vücut olarak dayanışma sergilenmeli

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada ise Başbakan Davutoğlu’nun çağrısıyla gerçekleşen görüşmede, terör eyleminin tüm yönleriyle aydınlatılması kapsamında devlet birimlerinin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, ‘‘ milletimizi topyekun büyük bir acıya sevk eden bu hain saldırı karşısında tüm partilerin, sivil toplum örgütlerinin ve medyanın sorumlu ve yapıcı bir dayanışma içinde olması gerektiği kanaati paylaşılarak, yaşanan menfur hadiselerin demokrasimize ve seçim güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturmaması gerektiği ifade edilmiştir. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çağrısı üzerine gerçekleşen görüşmede tüm toplum kesimlerinin bu tür olaylara karşı yek vücut olarak dayanışma sergilemesinin önemi vurgulanmıştır’ dendi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG