Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu ‘Helalleşme’ İçin Uludere’de


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2011’de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 köylünün öldüğü Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyünü ziyaret etti. Olayda ölenlerin yakınlarıyla biraraya gelen Kılıçdaroğlu, olayı aydınlatacağı sözünü verdi.

Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Şırnak’a gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, karayoluyla olayın meydana geldiği Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyüne geçti. Kılıçdaroğlu, kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan köylüler tarafından karşılandı. Köylülerle tek tek selamlaşan Kılıçdaroğlu, daha sonra talepleri dinledi.

Görüşme alanına gazeteciler alınmadı. Aileleri dinleyen Kılıçdaroğlu, talepleri not aldı. VOA Türkçe’nin görüşmeye katılan ailelerden aldığı bilgiye göre Kılıçdaroğlu, partisinin iktidara gelmesi halinde, dosyanın yeniden açılacağını ve köylülerin beklediği adaletin sağlanacağını söyledi.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, acının hala dinmediğini söyledi. Helalleşme için önce adaletin sağlanması gerektiğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Eğer ülkeye adalet gelecekse bu acının dindirilmesi lazım, olayın aydınlatılması lazım. Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı, olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olur. Ölenler geri gelmeyecek, bunun farkındayım, ama bir şekliyle annelerin acılarının dindirilmesi lazım. Anneler evlat acısıyla hala yaşıyorlar ve adalet istiyorlar. Biz de adaletli sağlayacağız, adaleti sağlamak bizim görevimizdir.”

Kılıçdaroglu Gülyazıdan ayrıldıkyan sonra hafta başında Uludere'de yol yapım çalışması sırasında yola yerleştirileb el yapımı patlayıcı patlaması sonucu hayatını kaybeden güvenlik korucusu Kerem Mehmetoğlu'nun ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

“Geç kalınmış bir ziyaret”

Haftalık basın toplantısını Diyarbakır’da düzenleyen HDP Sözcüsü Ebru Günay da soru üzerine Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini değerlendirdi. Günay, ziyareti ‘geç kalınmış’ olarak değerlendirerek, “Roboski bu ülkede kanayan bir yaradır. Elbette Roboski'nin görülmesi önemli ama bu geç kalınmış bir durum. Roboski uzun süredir adalet bekleyen ve kanayan bir yara, yüzleşmesi gereken bir mesele. Gidip yüzleşmek ve faillerinden hesap sormaktır esas önemli olan” yorumunu yaptı.

Aileler adalet bekliyor

VOA Türkçe’nin telefonla ulaştığı aileler ise adalet beklentilerini dile getirdi. Bombardımanda oğlunu kaybeden Halime Encü, sorumluların cezalandırılmasını isteyerek, “Bizim beklentimiz çok. Dertlerimiz var, acımız var. Bir hafta konuşsam bitmez. Biz ‘artık yeter’ diyoruz, Roboski'ye adalet gelsin. 11 yıl oldu, birkaç ay sonra 12. yılına girecek, hala siyah giyiniyoruz. Bütün annelerin acıları birdir. Roboski için adalet istiyoruz, hiçbirimizin birinden farkı yok, acılarımız aynıdır. Buna sebep olanlar cezalarını çeksinler, bizim çektiğimiz acıyı görsünler” dedi.

Olayda hayatını kaybeden Aslan Encü’nün annesi Naime Encü de acılarının hala taze olduğunu ifade ederek, “İlk gün oğlumun cesedinin üstüne gittim, cesedi paramparça olmuştu. O günkü acım nasılsa bugün de aynı, hiçbir fark yok. Hepimizin acısı birdir talebi adalettir” şeklinde konuştu.

Oğlu Nadir Alma’yı kaybeden Sadık Alma ise kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Roboski katliamında 12’nci yıla girecek, şimdiye kadar adalet gelmedi. 12 yıla giriyoruz neredeyse, acımız hala taze. Sanki daha yeni olmuş gibi acıyı hissediyoruz. Bize iki üç ayda aydınlatılacağını söylemişlerdi ama şimdiye kadar da aydınlatılmadı.”

Hukuki süreçte ne olmuştu?

Şırnak’ın Uludere İlçesi’nin Irak sınırındaki Ortasu köyünde Türk savaş uçaklarının bombardımanında 34 köylünün ölmesinin ardından başlatılan soruşturmalarda, yerel mahkemeler görevsizlik ve yetkisizlik kararı verince dosya Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi. Askeri Savcılık ise kamu görevlilerinin hatayla bu eylemi gerçekleştirdikleri gerekçesiyle kavuşturmaya yer olmadığı kararını verdi.

Mağdur yakınlarının itirazı üzerine dosya Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından incelendi ve reddedildi. Bunun üzerine aileler Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Yaşam hakkının ihlali ve kötü muamele yasağının ihlali gerekçesiyle yapılan başvuruyu Anayasa Mahkemesi usulden reddetti. Kararın gerekçesi ise dosyadaki eksiklerin zamanında giderilmemesiydi. Bir avukatın dosyaya sunulması gereken bir belgeyi iki gün geç sunması davanın reddedilmesine neden oldu. Bu gerekçe, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurunun da reddedilmesine, hukuki sürecin sona ermesine neden oldu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG