Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu-Erdoğan Polemiği Man Adası’na Taşındı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki “yurtdışında hesap” polemiği bugün yeni bir şekle dönüştü.

CHP lideri daha önce yapmış olduğu “çocuklarının, dünürünün, eniştenin, kardeşinin, eski özel kalem müdürünün vergi cennetlerinde kurulan bir şirkete milyonlarca dolar para gönderdiklerini biliyor musun? Yerli ve milli isen cevap vereceksin?” sözleri hakkında “İspat ettiğin anda cumhurbaşkanlığı makamında bir dakika durmayacağımın taahhüdünü veriyorum. Bunun ispat edemeyen Kemal, acaba o makamında duracak mı?” diyen Cumhurbaşkanı’na Meclis Grup Toplantısı’nda kürsüden gösterdiği dekontlarla yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu banka dekontlarını gösterdi

CHP lideri, bu dekontlarla Cumhurbaşkanı’nın yakınlarının Sıtkı Ayan adlı bir işadamı tarafından bir sterlin sermayeyle 1 Ağustos 2011’de kurulduktan sonra Kasım Öztaş adlı bir başka işadamına devrettiği İrlanda Denizi’ndeki Man adasında bulunan Bellway Limited adlı şirkete para aktardığını iddia etti.

Kürsüye getirdiği bir kutudan belgeleri çıkan Kılıçdaroğlu, “Enişten (Ziya Ülgen) bu şirkete 2,5 milyon para gönderiyor. Kardeşi 2,5 milyon dolar para gönderiyor. 1 sterlinlik şirkete bu parayı neden gönderiyor? Mustafa Erdoğan 1 milyon 250 milyon dolar para gönderiyor. Mustafa Gündoğan 250 bin dolar, Osman Ketenci (Burak Erdoğan’ın kayınpederi) 1 milyon dolar. Ahmet Burak Erdoğan 1 milyon 450 bin dolar gönderiyor. 4 Ocak 2012 Burak Erdoğan 4 milyon 250 bin dolar gönderiyor. Bütün bu paraların swift mesajları elimizde. Bunların tamamı bankaların resmi kayıtlarıdır” dedi.

“Haysiyetli bir adamsan gereğini yapacaksın”

Açıklamaları sırasında sık sık alkışlanan CHP lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı istifaya davet etti.

“Yerli ve milli isen buna cevap vereceksin dedim. 1,5 milyon lira dava açtı. Vah vah ne kadar korktum. Dava açsan ne olur açmasan ne olur. Soruma otur adam gibi cevap ver. Vatandaşa ceza keseceksin, kendi akrabalarına başka ülkelerde şirket kurduracaksın. Dolarları bozdurun diyeceksin, sen milli değil, gayrimillisin. Gayrimilli bir hükümet tarafından yönetiliyoruz.

Sen Türkiye’yi felakete sürüklüyorsun. Haysiyetli bir adamsan gereğini yapacaksın, nokta.”

AKP’li Turan: "Bütün iddialar yalan"

CHP İzmir milletvekili Tuncay Özkan, kendi twitter hesabından Kılıçdaroğlu’nun iddialarına konu olan 10 milyon dolar tutarındaki para transferini ayrıntılı olarak yayınladı.

Kılıçdaroğlu’nun iddialarına ilk yanıt AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan’dan geldi. A Haber televizyonunda yayınlanan bir programa konuk olan Turan, “CHP bir ana muhalefet partisi gibi değil adeta Amerika’nın sesi, radyosu gibi, FETÖ’nün sesi, radyosu gibi adeta yabancı servislerin önüne koyduğu belgeleri okuyan bir lider gibi davranamaya başladı. Biliyorsunuz Bilal Erdoğan’ın İstanbul’da bir kebapçıda çekilen fotoğrafı IŞİD liderleriyle çekilen bir fotoğrafmış gibi servis etmişlerdi. Az önce izledik Sayın Kılıçdaroğlu’nu. Ticari işlemden kaynaklanan bir meseleyi gündeme taşıyarak güya genel başkanımızı, Cumhurbaşkanımızı sıkıntıya sokmaya çalışıyor. Avukatlarla konuştum. Bütün iddiaları yalan. Altını çiziyorum iddia ettiği gibi Türkiye’den dışarıya giden milyonlarca dolar para falan değil aksine Türkiye’ye gelen döviz, kazanılan para ve resmi olarak yapılan bir ticaretten bahsediliyor” dedi.

Erdoğan’ın avukatı: "Kılıçdaroğlu FETÖ tarafından tuzağa düşürüldü, iftiraların hesabı yargı önünde sorulacak"

Erdoğan ailesinin avukatı Ahmet Özel de yazılı bir açıklama yayınlayarak CHP liderinin iddialarını yalanladı. Belgelerin sahte olduğunu öne süren Özel, "FETÖ tarafından tuzağa düşürüldüğünü" söylediği Kılıçdaroğlu’na elindeki belgeleri Cumhuriyet Savcılığı’na vermesi çağrısında bulundu.

Avukat Özel, “K.K. tarafından müvekkillerim hakkında ileri sürülen iddiaların tamamı yalan, gösterdiği kağıtların da tamamı sahtedir. Ayrıca Sayın Mustafa Gündoğan bir iş adamı olup, hiçbir zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın özel kalemi olmamıştır. Yine ayrıca K.K, söz konusu kağıtları bugün mesai bitimine kadar derhal bir Cumhuriyet savcılığına vermeli ve suç duyurusunda bulunmalıdır. Müvekkillerimiz tarafından iddia edilen ülkede, iddia edilen şirkete asla öyle bir para gönderilmemiştir. CHP Genel Başkanı K.K, belli ki kendisini o makama getiren FETÖ'ye diyet borcunu ödeme gayreti içindedir. Tekrar altını çizerek söylüyoruz ne Sayın Cumhurbaşkanımızın ne de ailesinin yurt dışında herhangi bir parası bulunmamaktadır. Sahte belge ve bilgilerle müvekkillerimiz üzerinden Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında iftiralarda bulunan ve itibar suikastı yapan K.K. hakkında yasal yollara başvurulacak ve iftiraların hesabı yargı önünde sorulacaktır” dedi.

İngiltere’nin yanı başında bir vergi cenneti

Kılıçdaroğlu’nun sözünü ettiği Bellway Limited şirketinin kurulu olduğu Man adası, off-shore bankacılık yapılan vergi cennetlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kurumsal verginin sıfır olduğu ada Birleşik Krallık yasalarına tabii.

Birinci Dünya Savaşı’nda bazı Osmanlı askerlerinin esir olarak tutulduğu adada bir de Türk şehitliği var.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG