Erişilebilirlik

Kiev'de Göstericiler Reformlarda Israrlı


Kiev'de Göstericiler Reformlarda Israrlı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Kırım'la ilgili gelişmeler, Kiev'deki durumu gölgede bırakırken, Ukrayna başkentinde göstericiler siyasi reformlar gerçekleşinceye kadar meydanları terketmeyeceklerini söylüyor

Kırım’ın Rusya’ya katılma kararı, Kiev’deki durumu gölgede bıraktı. Ukraynalı göstericiler istedikleri siyasi reformlar gerçekleşinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini söylerken Moskova, Kiev’de bir kriz ortamı yaşandığını, devletin radikal grupların eline geçtiğini savunuyor. Ancak Ukrayna polisi, Kiev’de durumun sakin olduğunu ve göstericiler arasındaki gönüllüler sayesinde kentteki suç oranının ilk kez Sovyet dönemi seviyesine gerilediğini bildiriyor.

Uluslararası alanda Ukrayna’nın toprak bütünlüğü tartışılırken, göstericilerin Kiev’deki Özgürlük Meydanı’nı işgali devam ediyor. Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesine destek veren yüzlerce gösterici, siyasi reform yapılmadan kent meydanını terk etmemeye kararlı.

14. Meydan Savunma Grubu’nun lideri Volodimir Pak, gösterilerin başladığı Kasım ayından beri Özgürlük Meydanı’nda yaşıyor.

Pak: “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 25 Mayıs’a ve 2015 sonundaki parlamento seçimlerine kadar burayı terk etmiyoruz.”

Moskova, Kiev’de güvenlik güçleriyle çatışarak yüz kişinin ölümüne yol açan radikallerin yönetimi ele geçirmesi üzerine Kırım’a asker çıkardığını söylüyor. Ancak, bazı yağmacı çeteler dikkat çekse de, gösterici kamplarında barış ve huzur hakim.

Sergey Kolchanov, göstericilerin aşayişe katkıda bulunmak için örgütlenmesine ve polisle işbirliği yapmasına yardımcı olmuş.

“Sokaklarda devriye gezen bütün ekipleri aradık ve bir toplantı düzenleyerek farklılıklarımızı bir kenara bırakıp bu konuda birlikte hareket etmeye karar verdik.”

Oleksandr Bilkonnyy, Shevchenko bölgesindeki karakolun müdürü. Bilkonnyy, ortak devriye hizmetinin polise olan güveni yeniden tesis ettiğini ve kentteki suç oranını Sovyet dönemi seviyesine düşürdüğünü söylüyor:

“Herkesin kamu huzurunu korumak için bizimle işbirliği yapmak istediğini gördüm. Bu bence iyi bir fikir, çünkü bu sayede halk yaptıklarımızı izliyor ve bize destek veriyor.”

Polisin, gerginlik yaratmamak için üniformasız devriye gezdiği Kiev sokakları da sakin. Ancak Ukraynalı siyasetçiler sadece Rusya tehdidi değil Ukrayna halkının beklentilerini karşılama konusunda da zorlu bir dönemden geçiyor.

Volodimir Groysman Ukrayna’da bölgesel politikadan sorumlu başbakan yardımcısı:

“Halkın hükümetten talepleri var. Hükümet kurumlarının, her adımı dikkatlice hesaplayarak atması ve halka iyi niyetle hizmet götürmesi gerekiyor. Eğer bunu yaparlarsa, sonuç da iyi olur.”

Özgürlük Meydanı’nda güneşin batışını izleyen Ukraynalılar, bir sonraki günün barış ve daha iyi bir yönetim getirmesini umuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG