Erişilebilirlik

Akıncı: “Kıbrıs’ta Çözüme 2016'da Mutlaka Ulaşmalıyız”


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pazar günü yapılacak kritik üçlü zirve öncesinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüştü. Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Akıncı, çözüm için umutlu olduğunu söyledi

Akıncı, Kıbrıs’ta kalıcı çözüm için bu yılın sonuna kadar sonuç alınamaması durumunda, ortaya bazı risklerin çıkabileceğini belirtti.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı, şimdiye kadar gelinen süreçte önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı; çözüme 2016 yılında mutlaka ulaşılmasının gerekliliğini ifade etti.

Mustafa Akıncı, “2016 yılında Kıbrıs’ta çözüme ulaşamazsak ve çözüm 2017 yılına sarkarsa riskler ortaya çıkar. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği ve ABD yönetimindeki görev değişimleri, geçmiş yıllarda gerginliğe neden olan hidrokarbon arama çalışmaları ile Güney Kıbrıs’taki seçimleri gibi konuların çözüm için risk getirir. Ban Ki-moon görevi tamamlanıyor. Yeni genel sekreter göreve gelecek. 2016 yılında sürece katkı yapan, çözüm konusunda desteğini ifade eden bir ABD yönetimi var. Onların da seçimi var, yeni bir Amerikan yönetimi söz konusu olacak“ dedi.

"İlerlemeleri başarıya dönüştürmeliyiz"

Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmesini, “Genel sekreterle çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdik. Kıbrıs’ta, çözüm konusunda eşsiz bir ilerleme sağlanmış durumdadır. Şimdi bu eşsiz ilerlemeyi başarıya dönüştürme çalışması içerisindeyiz, önümüzdeki süreci nasıl gördüğümüzü, nasıl programlamamız gerektiğini konuştuk, Kıbrıs Türk tarafı olarak sürece olan bağlılığımızı teyit ettik. Çözüme ulaşmak tüm tarafların yararınadır. Sayın genel sekreter de bize bu sürece her tür desteği vermeye, zaman ayırmaya hazır olduğunu bir kez daha teyit etti” sözleriyle anlattı.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı, Ada'da kalıcı çözüm konusunda iki tarafın da kendini güvende hissetmesinin önemine dikkat çekti. Akıncı, "1960-2016 yılları arasında geçen zaman dilimi yeni koşulları da beraberinde getirdi. İki kesimlilikten bahsediyoruz. Önemli olan 1960’taki yapıyı olduğu gibi götürme değil. Bunu yeni duruma nasıl uyarlayabiliriz bu konuşuluyor. Bir taraf kendisini güvende hissederken diğer taraf da bunu tehdit olarak algılamasın. Sayın Mevlüt Çavuşoğlu verdiği demeçte aynen bizim söylediklerimizin altını çizdi, her iki tarafın hassasiyetlerini dikkate alıyoruz iki tarafında güvende olmasını istiyoruz biz de aynen bu tavrı başından beri sürdürmekteyiz’ diye konuştu.

Üçlü zirvede Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Ban Ki-moon’un liderliğinde, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’le görüşecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG