Erişilebilirlik

Kıbrıslı Liderler Barış Müzakerelerini Yeniden Başlatıyor


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiades, Şubat ayından bu yana ilk defa görüştü
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiades, Şubat ayından bu yana ilk defa görüştü

Kuzey ve Güney Kıbrıs liderleri, barış görüşmelerine yeniden başlanması için adım atmaya karar verdi, ancak iki taraf arasındaki derin görüş ayrılıkları sürüyor.

Şubat ayından bu yana ilk defa buluşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiades, yapıcı bir görüş alışverişinde bulunduklarını ve Birleşmiş Milletler özel temsilcisiyle çabalara devam edeceklerini söylediler.

İki lider gelecek ay, resmi uzlaşı görüşmeleri için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le New York’ta, BM Genel Kurul toplantıları sırasında bir araya gelecek.

Birleşmiş Milletler’den Anastasiades ve Akıncı adına yapılan açıklamada, “Taraflar, yapıcı ve çözüm odaklı müzakereleri bir anlaşmaya taşıyacak çabaları ivedi bir şekilde sonlandırmak için çalışmaya devam etmeye karar verdiler” dendi.

Bu açıklama, Kıbrıs liderlerinin yaklaşık dört saat süren bire bir görüşmesinin ardından geldi.

Yunanistan, Türkiye ve İngiltere heyetleri de görüşecek

Türk ve Rum kesimi arasında resmi görüşmelere başlamadan önce de garantör ülkeler Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’nin de olacağı bir gayri resmi toplantı, iki tarafın da aynı amaç için çalıştığını güvence altına almak için yapılacak.

Doğu Akdeniz’de yakın zaman önce keşfedilen doğalgaz rezervlerinde Türkiye’nin de sondaj çalışmalarına başlaması, Kıbrıs sorununu yeniden gündeme getirdi.

BM sponsorluğundaki son barış görüşmeleri 2017 yılında çökmüştü.

Kuzey Kıbrıs’ın anlaşma talebi olarak Türk askerlerinin kalıcı varlığını kabul etmeyen Rum kesimi, olası birleşme durumunda Kıbrıs’ın, Türkiye’nin dolaylı ya da dolaysız kontroluna gireceğinden endişe ediyor. Bu yüzden de Kuzey Kıbrıs’ın federal karar alma mekanizmasının içerisinde yer almasını istemiyor. Kıbrıslı Türkler ise, kararlarda sözü olmasını istiyor.

Anastasiades: "Diyalog olmadan ayrılıklar çözülemez"

Mustafa Akıncı ile olan görüşmesi sonrası basına konuşan Güney Kıbrıs lideri Anastasiades, “Ciddi konulardaki görüş ayrılıklarının devam ettiğini vurgulamak zorundayım ancak bir diyalog olmadan bu ayrılıkların çözülemeyeceği konusunda da ortak bir görüş var” dedi.

Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları üzerinde hak iddia ediyor.

Ankara, Rum kesiminin kendi kıta sahanlığında sondaj çalışmaları yaptığını ve Kuzey Kıbrıs’ın da enerji gelirlerinde payı olduğunu iddia ediyor.

Geçen ay, Yavuz ve Fatih gemileri sondaj çalışmaları için Doğu Akdeniz’e gönderildi.

Nikos Anastasiades, Güney Kıbrıs’ın enerji konusundaki çalışmaları hakkında Mustafa Akıncı’yı bilgilendirmeyi sürdürmeyi istediğini ancak Kuzey Kıbrıs’ın önerdiği, çıkarılan enerji kaynaklarının yönetimini beraber yapmak için komisyon oluşturulmasının imkansız olduğunu ifade etti.

Anastasiades, ayrıcalıklı ekonomik bir bölgede yapılan sondaj çalışmalarının bir komisyonun değil egemen bir devletin yapabileceği bir şey olduğunu da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG