Erişilebilirlik

BM Kıbrıs Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildiğini Açıkladı


BM Kıbrıs Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildiğini Açıkladı
BM Kıbrıs Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildiğini Açıkladı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Avustralyalı diplomat Alexander Downer, bugün (Çarşamba) Lefkoşa’da yapılan görüşmelerden sonra gazetecilere tarafların ilerleme sağlamak için ellerinden geleni yaptığını söyledi.

Downer’a göre taraflar, ekonomik konularda ilerleme sağladılar, ayrıca yönetim ve iktidar paylaşımı gibi önemli konularda da yararlı görüş alışverişinde bulundular. Alexander Downer, Kıbrıs Rum lideri Dimitris Hristofyas’la Kıbrıs Türk lideri Derviş Eroğlu’nun, Kıbrıs sorununun çözümü için çok çalıştıklarını belirterek 26 Ocak görüşmesine kadar temel anlaşmazlık konularında ilerleme için gereken herşeyi yaptıklarını bildirdi.

Hristofyas ve Eroğlu 21 Aralık Salı günü bir kez daha görüştükten sonra 26 Ocak’ta Cenevre’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la yeniden biraraya gelecekler. Bu arada iki tarafın heyetleri de iki görüşme gerçekleştirecek.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ay başında yayınladığı raporda, tarafları, birkaç ay içinde kapsamlı bir anlaşma sağlanmadığı taktirde çok büyük bir fırsat penceresinin kapanacağı konusunda uyarmıştı.

Kıbrıs görüşmeleri 2008 yılında uzun bir aradan sonra BM Genel Sekreteri’nin girişimleriyle yeniden başlamıştı. Taraflar geçen ay New York'ta bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Kıbrıslı Türk ve Rum liderler 2008 yılından buyana 89 kez biraraya geldiler.

XS
SM
MD
LG