Erişilebilirlik

Kerry'den Afganistan'a Sürpriz Ziyaret


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Afganistan’a beklenmedik bir ziyaret yaparak Kabil’de Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’yle güvenlik ve önümüzdeki yıl yapılacak genel seçim hazırlıkları gibi konuları görüştü.

Kerry’nin ziyareti, Amerikan Ordusu’nun elindeki son Afgan tutukluların Afgan hükümetine devredilmesi konusunda varılan anlaşmayı izliyor.

Afgan yetkililer, Amerikan Bagram hava üssü yakınındaki Parwan cezaevinin yönetimini Amerikalılardan Pazartesi günü devraldı.

Amerika cezaevi yönetimini Afganistan’a bu ayın başında teslim etmeyi planlıyordu. Ancak plan, devir teslim töreninden hemen önce iptal edilmiş, bir NATO sözcüsü, devir işleminin her iki taraf tam olarak anlaşmaya vardıktan sonra gerçekleşeceğini bildirmişti.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, son olarak Cumartesi günü yaptıkları telefon görüşmesinde anlaşmaya varmayı başardı.

Amerika, 3 bin Taleban militanın tutulduğu cezaevinin yönetimini geçen yıl Afgan yetkililere kısmen devretmişti.

Ancak cezaevinin Afganistan’a tamamen devredilmesi, Amerika’nın yüzlerce en tehlikeli Taleban militanının salıverileceği kaygısıyla ertelenmişti.

Öte yandan Afganistan Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin Katar’da Taleban bürosu açılması olasılığını görüşmek üzere bu ülkeyi ziyaret edeceğini bildirdi.

Yetkililer, Taleban’a büro açılmasının Afganistan’da 11 yıldır süren savaşı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelere zemin hazırlamasını umuyor.

Katar’daki görüşmelerin birkaç hafta içinde yapılması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG