Erişilebilirlik

Kerry’den AB Kararı Sonrası Sürpriz Londra Ziyareti


İngiltere’nin Avrupa’yı sarsan AB’den ayrılma kararının artçı şokları Pazar günü de devam etti. Ülkenin siyasetinin dünyayla ilişkilerindeki geleceği konusundaki belirsizlik sürerken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry sürpriz bir kararla Londra’ya gideceğini açıkladı.

Brüksel ve Londra’da nabız yoklayacak olan dışişleri bakanı, hem de geçiş sürecini anlamak Pazartesi günü bu iki kenti ziyaret gerçekleştirecek.

Kerry, ülkesinin Avrupa’daki en büyük müttefiki İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Philip Hammond’la görüşecek. Avrupa Birliği’nden ayrıldığı bu yeni süreçte, iki ülke ilişkilerinin geleceği ele alınacak.

ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere’ye AB’de kalma çağrısı yapmıştı. Obama, İngiliz halkının referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma kararına saygı duyduklarını, Amerika ile İngiltere arasındaki özel ilişkinin kalıcı olduğunu belirtmişti.

Kerry’yi Londra’da karmaşık bir siyasi atmosfer bekliyor. Referandum sonrası istifa kararını açıklayan Başbakan James Cameron’ın görüşme masasında yer alması beklenmiyor.

Öte yandan AB’nin kurucu üyesi olan ülkeler, İngiltere’ye ayrılma sürecini hızlandırması baskısı yapıyor.

Pazartesi günü, haftaya Brexit’in şokuyla girecek Avrupa’da yetkililerin mekik diplomasisi yürütmesi bekleniyor.

Cameron Salı günü AB’nin 27 ülkesinin İngiltere olmadan ilk kez toplanacağı Brüksel’e gidecek.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG