Erişilebilirlik

Kerry Yeniden Ortadoğu Yolunda


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Roma'da İsrail'in barış görüşmelerini yürütmekten sorumlu Adalet Bakanı Tzipi Livni ile görüşürken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Roma'da İsrail'in barış görüşmelerini yürütmekten sorumlu Adalet Bakanı Tzipi Livni ile görüşürken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry İsrail-Filistin barış sürecini canlandırma umuduyla yeniden Orta Doğu’ya gideceğini açıkladı.

Kerry, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu ile ayrı ayrı görüşmeyi planladığını söyledi.
Kerry, bu açıklamayı Roma’da İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni ile görüşmesinden önce yaptı. Livni’nin bakanlık görevleri arasında barış görüşmelerini yürütmek de var.
Barış görüşmeleri 2008 yılı sonundan beri kesilmiş bulunuyor.

İsrail askeri radyosu Salı günü Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Filistinlilerle barış görüşmelerini yeniden başlatma amacıyla Batı Şeria’da yeni yerleşim merkezi inşaatını durdurduğunu bildirdi.
Askeri radyo, başbakanın inşaatları dondurma emrini konut bakanıyla yaptığı görüşme sırasında verdiğini de açıkladı.
İsrail Konut Bakanı Uri Ariel radyonun haberini doğrulamaktan kaçındı.

Filistinliler barış görüşmelerini yeniden başlatmak için İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te tüm inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını şart koşuyordu. Filistinliler inşaat yapılan bölgeleri ilan etmeyi planladıkları bağımsız devletin parçası olarak görüyor. İsrail ise görüşmelerin ön koşulsuz olmasını istiyor.

Eğer inşaat dondurma kararı doğrulanırsa bu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İsrail-Filistin barış sürecini canlandırma amacıyla iki tarafın liderleriyle ypmayı planladığı görüşmelere önemli bir destek sağlayacak.
İsrail’de Filistinlilerle uzlaşmayı savunan ve inşaatlara karşı çıkan barış yanlısı bir grup hükümetin birkaç aydır Batı Şeria’da yeni inşaat ruhsatı vermediğini bildirdi. Grup, daha önceden onaylanmış inşaat projelerinin ise devam ettiğini açıkladı.
Son dondurma kararının Doğu Kudüs’ün Yahudi mahallelerini kapsayıp kapsamadığı bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG