Erişilebilirlik

Kerry: “Yeni Yerleşimlere Karşıyız”


Kerry: “Yeni Yerleşimlere Karşıyız”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Dışişleri Bakanı Kerry Amerika’nın nerede inşa edilirse edilsin tüm İsrail yerleşim birimlerine karşı olduğunu, ancak bunların barış sürecini engellememesi gerektiğine inandığını söyledi

Kudüs’te barış görüşmeleri başlarken Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington’un işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm İsrail yerleşim birimlerini yasadışı gördüğünü tekrarladı. Kerry , Brezilya’yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada İsrail ile kurulacak Filistin devleti arasındaki sınırların hızla belirlenmesi çağrısı da yaptı.

İsrail ve Filistinli görüşmeciler iki taraftan da yükselen hoşnutsuzluk sesleri arasında Kudüs’te masaya oturdu.

İsrailliler hükümetin 104 Filistinliyi tutukluyu serbest bırakmasını protesto ediyor. Filistinliler ise İsrail’in işgal altındaki topraklarda konut inşaatlarına devam edeceğini açıklamasına öfkeli.

Dışişleri Bakanı Kerry Amerika’nın nerede inşa edilirse edilsin tüm İsrail yerleşim birimlerine karşı olduğunu, ancak bunların barış sürecini engellememesi gerektiğini söyledi: “İnşaatların devam edeceği açıklandı ancak Başbakan Netanyahu bana ve Filistin lideri Abbas’a yeni inşaatların barış haritasını etkilemeyecek yerlerde yapılacağını açıkça söyledi.”

İsrailliler yeni konutları nihai barış anlaşmasında kendilerine bırakılacak topraklarda inşa ettiklerini söylüyor.

Kerry bu nedenle İsrail ve kurulacak Filistin devleti arasındaki sınırlar üzerinde hızla anlaşmaya varılması gerektiğini bildirdi: “Bu yüzden görüşmelerin dokuz ayda bitirilmesi amaçlanıyor. Bu yüzden sınır ve güvenlik konularının hızla ele alınması gerektiğini herkes anlamış bulunuyor. İsrail’in sınırları ve güvenlik sorunlarını çözerseniz yerleşim bölgeleri sorunu da ortadan kalkar. Çünkü nerenin İsrail’e ait olduğunu, nerenin olmadığını bilirsiniz.”

Üst düzeyde Filistinli yetkili Hanan Aşravi, İsrail’i kasıtlı olarak barış sürecini engellemekle suçladı: “Görüşmelerin bilerek sabote edilmesi ve gerçek barışın önlenmesinin altında İsrail’in yerleşim bölgelerini sürekli genişletme politikası yatıyor. İsrail’in bir kez daha görüşmeleri gereksiz hale getirecek şekilde barış sürecini kullandığı çok açık. Çünkü ortak bir sonuç alınmayacak ve ortaya çıkacak tek yanlı sonuç, daha büyük bir İsrail olacak.”

Ancak İsrail parlamentosundaki muhafazakar Likud Partisi milletvekillerinden Tzibi Hotobeli yeni konut inşaatlarının barış görüşmeleriyle ilgisi olmadığını savunuyor: “Filistinlilerle göruşmeleri başlatmak bizim tarihi Yahudi topraklarında konut inşa etme ihtiyacımızla çelişmez. Bu bizim için bir hak ve yükümlülüktür.”

Görüşmelerden birkaç gün önce İsrail Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 3 bin yeni konut inşa etmeyi planladığını açıkladı. Filistinliler bu yerlerin kuracakları devlete ait olduğunu savunuyor. Yerleşim bölgelerindeki yeni inşaatlar 2010 yılında görüşmelerin kesilmesinde balıca nedendi.

İsrailliler ise Filistinliler’i kendilerine karşı sık sık öldürücü saldırılar düzenlemekle suçluyor. Bu yüzden birçok İsrailli hapisten çıktıktan sonra saldırılara devam edeceklerine inandıkları Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını protesto ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG