Erişilebilirlik

Kerry ve Çavuşoğlu Terörle Mücadeleyi Konuştu


ABD’nin başkenti Washington’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile görüşmesinde terörle mücadele, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlar, Suriye’de siyasi geçiş sürecinin hayata geçirilmesine yönelik çabalar, Libya’daki gelişmeler, Kıbrıs meselesi ve Türkiye’deki demokratik gidişat gibi konuların ele alındığı bildirildi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Kerry-Çavuşoğlu görüşmesinin içeriğiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bir dizi ikili ve bölgesel konunun masaya yatırıldığı görüşmede Kerry’nin İstanbul ve Ankara’daki son terör saldırılarında hayatını kaybedenler için taziyelerini yinelediğini belirtti.

Kirby, Bakan Kerry’nin terörle mücadelede işbirliğine yönelik ortak kararlılıklarını yeniden vurguladığını kaydetti.

Açıklamaya göre, iki bakan, Türkiye-Suriye sınırının güvenliği ve terör ağlarına darbe vurulmasına yönelik alınan tedbirler dahil olmak üzere Suriye ve Irak’ta IŞİD’i zayıflatma ve yenilgiye uğratma yolundaki ortak çabalar üzerinde konuştular.

Kerry ve Çavuşoğlu, Suriye’de bir siyasi geçiş sürecinin hayata geçirilmesine dönük devam eden çabaların yanısıra, geçen ay ilan edilen ateşkesin korunması ve çatışmalardan zarar gören kesimlere insani yardımların genişletilmesi ihtiyacı hakkında da görüş alışverişinde bulundular.

Görüşmede, Libya’da siyasi birliğin sağlanması ve Ulusal Uyum Hükümeti’nin desteklenmesinin önemine dair ortak inançlarını dile getiren Kerry ve Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesinin çözümü yolunda sağlanan ilerlemeden duydukları memnuniyeti de görüşmede ifade etti.

Açıklamada ayrıca, Kerry’nin, basın özgürlüğü ve adil yargılama süreci de dahil olmak üzere Türkiye’de güçlü demokratik kurumların muhafazasına verdikleri önemin altını çizdiği bildirildi.

Çavuşoğlu, Susan Rice ile de görüştü

Öte yandan, Çavuşoğlu gün içerisinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile de bir görüşme yaptı.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, Çavuşoğlu-Rice görüşmesinde Türkiye ile Amerika arasında güvenlik ve terörle mücadele alanlarındaki işbirliğinin masaya yatırıldığını belirtti.

Açıklamaya göre Çavuşoğlu ve Rice görüşmede, IŞİD’i zayıflatmak ve ortadan kadırmak için “birlikte çalışmanın en iyi yollarını” ele aldı. Rice, “terör belasına” Türkiye ile birlikte karşı koymaya yönelik bağlılıklarını yeniden teyit ederken, Türkiye’deki son terör saldırılarını bir kez daha kınadı.

Rice ayrıca, PKK’nın Türk hedeflerine karşı düzenlediği saldırıları da kınarken, bu tür saldırıların son bulması gerektiğinin altını çizdi.

Görüşmede Rice’ın, Türk hükümetini Türkiye’nin anayasasında yüceltilen evrensel demokratik değerleri muhafaza etmeye çağırdığı da belirtildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG