Erişilebilirlik

Kerry Türkiye ve İsrail'i Hızla Uzlaşmaya çağırdı


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ortak basın toplantısında
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ortak basın toplantısında
ABD Dışişleri bakanı John Kerry, Türkiye ve İsrail’i hızla diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya çağırırken her iki ülkenin Ortadoğu’daki diğer sorunları çözmede önemli bir rol oynayabileceklerini söyledi.

Kerry, Pazar günü İstanbul’da Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
Davutoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, Türkiye ve İsrail’in Mavi Marmara olayı ile ilgili ödenecek tazminat konusunda hızla bir anlaşmaya varmalarının önemli olduğunu vurguladı. Üç yıl önce Gazze açıklarında İsrail komandolarının Filistinlilere yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenledikleri baskında biri Amerikan vatandaşı dokuz Türk hayatını kaybetmişti.

Suriye krizine de değinen Kerry, Amerika ve Türkiye’nin Suriye’de barışçı yoldan iktidar değişimi hedefini paylaştıklarını vurguladı. ABD Dışişleri Bakanı Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin topraklarına sığınmasını desteklemede “cömertçe” davrandığını da belirtti.
BM Türkiye’deki mülteci kamplarında yaklaşık 250 bin Suriyeli mültecinin yaşadığını tahmin ediyor.

Kerry 10 gün sürecek gezisi sırasında Türkiye’den sonra Kudüs’te İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Ramallah’da Filistin yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüşecek. ABD dışişleri bakanlığı Kerry’nin taraflardan barış sürecini canlandırmak için güven arttırıcı önlemler almalarını isteyeceğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG