Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye'de


ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin görüşme gündeminde Suriye başta olmak üzere birçok önemli konu bulunuyor. Başbakan Erdoğan'ın 'Siyonizm' çıkışı da ziyarete gölge düşürmüş durumda

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, göreve geldikten sonra çıktığı Avrupa ve Ortadoğu'yu kapsayan ilk uzun dış gezisinin 5. durağı olan Ankara'ya vardı.

John Kerry, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile gün boyu sürecek görüşme trafiğinden önce Anıtkabir’i ziyaret etti.

Kerry, daha sonra Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’ne düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden Mustafa Akarsu için düzenlenen anma törenine katıldı.

Amerikan Büyükelçiliği bahçesinde düzenlenen tören öncesi Akarsu’nun ailesiyle bir araya gelen Amerikalı bakan, “O birçok hayatı kurtardı” dedi. Ardından, Beyaz Saray tarafından çok az kişiye verilen "Thomas Jefferson Star" madalyasını Akarsu’nun eşi ve çocuklarına verdi. Konuşmasında ise Türk güvenlik görevlisi için, “Mustafa, hem Türk halkının hem de Amerikan halkının gurur kaynağı oldu” ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı, saldırıda yaralanan koruma görevlilerine de “kahramanlık ödülü” verdi.

Erdoğan’ın ‘Siyonizm’ çıkışına Kerry’den yanıt

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Konukevi’nde biraraya geldi. Görüşme sonrası iki bakanın düzenlediği ortak basın toplantısında Kerry’ye Siyonizm tartışması soruldu. Amerikalı bakan, Başbakan Erdoğan’ın Viyana’daki Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Forumu’nda söylediği ''Tıpkı Siyonizm, antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi islamofobiyanın da bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır'' sözleriyle ilgili şunları söyledi:

"Bu sözlerle aynı fikirde değiliz, bu fikre karşı çıkıyoruz. Bakış açılarımız farklı. Ben bu konuyla ilgili olarak iki yıldır çalışıyorum. Elbette bu açıklamanın ardından bu biraz daha karmaşıklaşacaktır. Ben bu konuyu açık açık dile getirdim. Başbakan'a da bunları söyleyeceğim. Yapılan açıklamalar bizim neye inandığımızı gösteriyor. Türkiye ve İsrail, her ikisi de Amerika’nın hayati müttefikleridir."

Aynı konuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, "Biz hiçbir zaman, hiçbir ülkeye düşmanca açıklamalarda bulunmadık. Düşmanca tavır gösteren ülke İsrail'dir. Ne oldu da, uluslararası sularda seyreden gemiye sanki bir düşman gemisi gibi saldırıda bulunuldu. Mavi Marmara olayı olana kadar biz büyük çabalar sarf ettik. İsrail'in tutumu düşmanca denebilir. Bu dokuz masum insanın suçu neydi? İsrail hem bize, hem Batı Şeria'daki bölge halklarına karşı tutumunu gözden geçirmelidir. Antisemitizme karşı çıktığımıza tarih şahittir. Biz her zaman Ortadoğu'da barış için her türlü çabayı göstermeye hazırız. İsrail olumlu açıklama duymak istiyorsa tavrını değiştirmeli" dedi.

Suriye krizi baş gündem

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Türkiye gezisi sürerken, görüşmelerinde Suriye’deki gelişmelerin öne çıkması bekleniyor. Kerry, Türkiye ziyareti öncesi Roma’da katıldığı Suriye’nin Dostları grubunun toplantısında, Suriyeli muhaliflere doğrudan gıda ve ilaç yardımında bulunmayı vadetmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye gezisinin önemi vurgulandı. NATO üyesi ve Avrupa Birliği adayı ülke olarak Türkiye’nin, coğrafi konumu ve komşuları açısından bölgede önemli bir role sahip olduğu belirtildi. Roma’daki toplantıda gündeme gelen Suriye muhalefetine yeni yardımlar başta olmak üzere, iki ülkenin Suriye konusunda yakın bir şekilde çalışmayı sürdürüleceği bildirildi.

Görüşmenin ikinci ana gündem maddesinin terörle mücadele konusu olacağının da altı çizildi. İki ülkenin terörle mücadele konusunda ortak çalışmalarını sürdürme kararı da görüşmelerde ele alınacak konular arasında yer alıyor.

Başbakan Erdoğan’ın “Siyonizm” yorumunun da görüşmelerde gündeme geleceğini vurgulayan bir Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye-İsrail ilişkilerini iyileştirmek için Amerika’nın büyük gayret gösterdiğini aktardı. Dışişleri Bakanı Kerry’nin ziyaret sırasında, bu yorumla ilgili kaygılarını doğrudan Başbakan Erdoğan’a ileteceğini belirten yetkili, “Bu görüşe katılmadığımız ortada. Washington’dan gelen tepki de bu açıklamanın saldırganca ve yanlış olduğu yönünde” dedi.

Dışişleri yetkilisi, İsrail Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için Amerika’nın elinden geleni yapmaya devam edeceğini de aktardı.

Türkiye’deki yoğun görüşme trafiğinde öne çıkacak diğer başlıklar ise İran, Ermenistan, Kafkaslar, Dağlık Karabağ, Kıbrıs ve Turkiye Avrupa Birliği konuları olarak sıralandı.

Kerry, Türkiye'deki temaslarının ardından dış gezisini Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'da sürdürecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG