Erişilebilirlik

Kerry: 'Suriye'de Sarin Gazı Kullanıldı'


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bağımsız uzmanların yaptığı testlerin Şam’da sivil halka sarin gazı kullanıldığını doğruladığını açıkladı.

Kerry CNN televizyonuna yaptığı açıklamada Amerika’ya sunulan olay yerinden alınmış saç ve kan örneklerinde sarin gazı kalıntılarına rastlandığını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı , Barack Obama’nın Suriye’ye askeri müdahale için Kongrenin kararını bekleyeceğini açıklamasından bir gün sonra konuştu.

Kerry, Kongre üyelerinin doğru olanı yapacaklarından emin olduğunu söyledi ancak Kongre ne karar verirse versin başkanın eyleme geçme yetkisine sahip olduğunu vurguladı.

Suriye resmi haber ajansı Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkesinin her türlü dış saldırganlıkla başa çıkacak güçte olduğunu söylediğini bildirdi.

Suriyeli muhalifler Obama’nın Obama’nın askeri müdahaleyi askıya ala karanından düşkırıklığı duyduklarını açıkladı.

Muhalifler İstanbul’da yaptıkları açıklamada müdahalede gecikmenin Esad’a sivil halka daha fazla zarar verme fırsatı vereceğini savundu.

Başkan Barack Obama, Cumartesi günü yönetiminin Suriye’ye askeri müdahale kararı aldığını, ama bunun için Kongre’nin onayını bekleyeceğini bildirdi.

Amerikan silahlı kuvvetlerinin bölgede gerekli hazırlıkları yaptığını ve Genelkurmay Başkanı’ndan Suriye’yi her an vurmaya hazır oldukları yönünde teyit aldığını söyleyen Obama, operasyon emrini heran verebileceğini bildirdi, ama sözlerine “Bu, bir hafta sonra da bir ay sonra da olabilir” diye devam etti.

Obama 21 Ağustos’ta Şam’ın banliyölerinde düzenlenen kimyasal silah saldırısına değinerek, “Şam’da olanlara göz yumamayız ve yummayacağız” diye konuştu. Başkan Şam hükümetinin kimyasal silahlarının ayrıca “Suriye’nin komşuları ve müttefiklerimiz” diye tanımladığı Türkiye, Ürdün, İsrail, Lübnan ve Irak’ı tehlikeye attığını söyledi.

Ucu açık bir operasyon düşünmediğini yeniden vurgulayan Obama, Amerikan askerinin Suriye toprağına ayak basmayacağını tekrarladı.

Ancak Obama, Kongre’nin onayı olmadan askeri operasyon yapılmayacağını bildirdi. Kongre Eylül ayında toplanır toplanmaz, gündemin başına çekileceğini ve oylanacağını açıkladı.

Başkan Obama tek başına hareket etme yetkisine sahip olsa da tüm ülkenin bu konuyu tartışmasının önemli olduğuna inandığını söyledi. Savaş ilanı yetkisi, Kongre’ye verilse de başkanlar Kongre’ye danışmadan kısıtlı askeri operasyon düzenleme yetkisine sahip.

Bununla birlikte Obama’nın açıklaması, Suriye’ye müdahalenin yakın bir zamanda olmayacağına işaret ediyor. Çünkü şu anda yaz tatilinde olan Kongre’nin ilk toplantısını 9 Eylül’de yapması bekleniyor.

Kongre liderleri, Obama’nın savaş kararı için kendilerine danışma kararını memnunlukla karşıladıklarını bildirdi.

Kamuoyu desteği az

Başkan Obama Suriye açıklamasını yapmaya hazırlanırken, Beyaz Saray’ın önünde savaş karşıtı gösteri düzenlemek üzere bir kalabalık toplandı

Amerikalılar Suriye’ye askeri müdahaleye sıcak bakmıyor, ama asker gönderilmediği sürece böyle bir operasyona destek verebileceklerini ifade ediyorlar. Amerikan NBC televizyonu tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına katılanların yarısı Washington’un Suriye’ye askeri müdahalede bulunmasını istemiyor. Destek verenlerin oranı sadece yüzde 42.

Ancak görüşler bu müdahalenin yalnızca hava saldırıları, ya da gemilerden atılan füzeler yoluyla, asker kullanmadan yapılması durumunda değişiyor. Bu noktada kısıtlı askeri müdahaleye destek yüzde 50’ye çıkıyor, destek vermeyenler de yüzde 44’te kalıyor.

Bu arada yüzde 80’lik kesim Başkan Obama’nın Suriye’ye müdahale için Kongre’den onay alması gerektiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG