Erişilebilirlik

Kerry: ‘Rusya’yla Diyaloğu Açık Tutmalıyız’


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşmeler yaptı. Görüşmelerde ağırlıklı Ukrayna, Suriye ve İran konularına değinildi. Kerry Soçi’deki temaslarını tamamlar tamamlamaz NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Antalya’ya geçiyor

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Soçi’de bir araya geldiği Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le, Ukrayna, Suriye ve İran konularında “dürüst” bir görüşme yaptığını açıkladı.

Twitter’dan açıklama yapan Kerry, “Artan küresel sorunlara yanıt vermemiz için Amerika ve #Russia (Rusya) arasındaki diyaloğu açık tutmamız gerek” diye yazdı.

Kerry, Putin’le görüşmeden önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile dört saati aşan bir görüşme yaptı. Kerry’nin bu ziyareti, Ukrayna krizinin başladığı 2014 yılından bu yana Rusya’ya yapılan en üst düzey ziyaret oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kerry ve Putin’in İran’ın nükleer programı, Yemen ve Libya gibi birçok “ikili ve bölgesel konuları” konuşacaklarını bildirmişti.

Kerry’nin ayrıca görüşmede, Putin’in Ukrayna’daki Moskova yanlısı ayrılıkçıları ateşkese uymaya zorlamada ve Rusya’nın son zamanlarda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a verdiği desteği azaltmadaki samimiyetini ölçeceği düşünülüyor. Amerika, Esat ailesinin 45 senedir süren siyasi otoritesinin son bulmasını istiyor.

Kerry’nin Rusya ziyareti, Washington-Moskova ilişkisinin Ukrayna ve Suriye konularındaki anlaşmazlıklarla Soğuk Savaş yılları seviyesine kadar gerilediği zamana denk geliyor. Kerry’nin bu ziyaretiyle Amerika’nın Rusya ile olan ilişkisini mümkün oldukça korumak amacıyla yaptığı gözleniyor.

Kremlin Putin-Kerry görüşmesini bir saat öncesine kadar onaylamadı. Bu durum da, Amerika-Rusya ilişkilerinin durumuna yönelik önemli ipuçları veriyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ikili görüşme öncesinde yaptığı değerlendirmede ilişkilerdeki parçalanmada Washington’u suçlamıştı.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın Ukrayna’daki isyancılara verdiği destek nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımların, görüşme gündemlerinde olmadığını söyledi. Peskov, eğer konu açılırsa Rusya’nın kendi tutumunu açıklayacağını da bildirdi.

Rusya muhalefet lideri Boris Nemtsov’un 2 buçuk ay önce suikasta kurban gitmeden önce hazırladığı raporun ayrıntıları, Kerry ve Putin’in görüştüğü gün açıklandı. Raporda geçen yıldan bu yana Ukrayna’daki ayrılıkçı çatışmalarda en az 220 Rus askerinin öldüğü bildiriliyor. Rusya Ukrayna’da askeri bulunduğu iddialarını kesin dille yalanlıyor.

Kerry yarın Antalya’da

Kerry Soçi’deki görüşmelerini tamamlar tamamlamaz, bugünAntalya’ya geçecek ve yarın NATO dışişleri bakanları toplantısına katılacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün bir kez daha Rusya’yı Moskova yanlısı ayrılıkçılara askeri yardım yaparak Ukrayna’daki ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.

Stoltenberg ve NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Philip Breedlove, Kremlin’i daha önce de defalarca Rusya’ya benzer suçlamalar yöneltmişti.

Moskova ise NATO’nun bu iddialarını defalarca yalanladı. Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu, buna karşılık Amerikan askerlerinin Ukrayna ulusal muhafızlarına kent muharebesi eğitimş verdiğini iddia etti.

Ukrayna’da Nisan 2014’ten bu yana süren ayrılıkçı çatışmalarda en az 6 bin 100 kişinin öldü.

Soçi ve Antalya’daki temaslarını tamamlayan Amerika Dışişleri Bakanı Kerry daha sonra Washington’a dönerek, Başkan Barack Obama’nın Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri liderleriyle yapılacak zirveye katılacak.

Körfez liderleri Amerika’nın İran’la yaptığı nükleer anlaşmadan kaygılı. Washington’daki zirveye iki Körfez ülkesi lideri bulunacak. Washington, aralarında Suudi Arabistan Kralı Selman’ın da bulunduğu liderlerin zirveyi boykot etmediğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG