Erişilebilirlik

Kerry: Rusya Ukrayna İçin Somut Adımlar Atmalı


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov son ikili görüşmelerinde
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov son ikili görüşmelerinde
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rusya’yı Ukrayna’da gerginliği azaltmayı amaçlayan anlaşmayı uygulamada somut adımlar atmaya çağırdı.

Pazartesi günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’u telefonla arayan Kerry Rusya’nın atması gereken adımları “ ayrılıkçıları işgal ettikleri binalar ve kontrol noktalarından çekilme, affı kabul etmeye resmen çağırma ve sorunlarına siyasi yoldan çözüm önerme” olarak tanımladı.
Kerry’nin talepleri bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından Washington’daki günlük basın brifinginde açıklandı.

Öteyandan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Ukrayna geçici cumhurbaşkanı ve başbakanı ile görüşmeler yapmak için Kiev’e gitti. Biden’in iki gün sürecek ziyareti krizi azaltıcı anlaşmaya rağmen Ukrayna’nın doğusunda durumun gerginliğini koruduğu bir sırada gerçekleşiyor.

Beyaz Saray Yetkilileri Biden’in görüşmelerinde uluslararası topluluğun Ukrayna’na anayasa reformunu geliştirme konusunda yardımcı olma çabalarını ele alacağını bildirdi. Biden’in gündeminde ayrıca Obama yönetimi yetkililerinin özgür ve adil olması gerektiğini belirttikleri 25 Mayıs’ta yapılacak başkanlık seçimleri de yeralıyor.

Pazar günü Paskalya nedeniyle ilan edilen ateşkes Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bir güvenlik noktasında meydana gelen çatışma sonucu birkaç saat sürebildi. Üç kişinin öldüğü olayın ayrıntıları tam olarak bilinmiyor.

Ukrayna hükümeti saldırıdan Rus özel kuvvetlerini sorumlu tuttu.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Kiev hükümetini silahsız sivillere ateş açan aşırı grupları kontrol etmeyi istememekle suçladı.
Lavrov Ukrayna’nın geçen hafta Cenevre’de varılan tüm silahlı grupların silahlarını bırakması ve işgal ettikleri binaları terketmesini öngören anlaşmayı “kabaca” ihlal ettiğini söyledi.

Anlaşma Avrupalı gözlemcilerin Ukrayna’nın doğusunda görev yapmasını da öngörüyor.
Ukrayna’nın doğusundaki birçok kentte hükümet binalarını işgal eden Rusya yanlısı silahlı militanlar şuana kadar geri adım atma belirtisi göstermedi.

Rusya yanlısı militanların kontrolündeki Slavyansk kenti yakınlarında meydana gelen çatışmadan birkaç saat önce Ukrayna hükümeti Paskalya nedeniyle ayrılıkçı militanlara karşı operasyonlara ara verdiğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG