Erişilebilirlik

Kerry'nin Türkiye ve İsrail Ziyaretleri 'Çok Önemli Stratejik Adım'


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 1 Mart'ta Türkiye ziyareti sırasında görüştüğü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 1 Mart'ta Türkiye ziyareti sırasında görüştüğü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le

Amerika'nın eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Amerika'nın Sesi'nden Meredith Buel'a verdiği demeçte Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ve İsrail'e yapacağı ziyaretlerin önemini değerlendirdi

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, bir hafta sürecek dış gezisine bu haftasonu İstanbul’dan başlıyor.

Kerry yarın İstanbul’da aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu Türk yetkililerle görüşecek ve Suriye krizine çözüm yolları arayacak.

Türk Dışişleri Bakanlığı, yarın yapılacak görüşmelerin ardından öğlen saatlerinde Çırağan Saray'ında bir basın toplantısı yapılacağını açıkladı.

Kerry, İstanbul’dan sonra Kudüs ve Ramallah’a gidecek. Ziyaret, bir süre önce Başkan Obama’nın bölgeye giderek Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik krizi çözmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanacak ilerlemeyi daimi hale getirmeyi amaçlıyor.

Başkan Obama’nın İsrail ziyareti sırasında Başbakan Benyamin Netanyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak Mavi Marmara olayından dolayı özür dilemişti. Haziran 2010’da Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail komandolarının baskın düzenlemesi sonucu çatışma çıkmış ve gemide bulunan yolculardan biri Amerikan vatandaşı dokuz Türk, İsrail askerlerince öldürülmüştü.

Bunun ardından iki ülke arasındaki ilişkiler büyük bir kriz yaşadı.

Başbakan Erdoğan, aradan üç yıl sonra Netanyahu’nun özrünü kabul etti.

Başkan Obama ise yaşanan bu gelişmede önemli pay sahibi oldu.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye ve İsrail’e yapacağı ziyaretlerle iki ülke arasında başlatılan normalleşme sürecinde ilerleme sağlanması için çaba gösterecek.

Amerika’nın eski Ankara büyükelçisi James Jeffrey halen Washington Enstitüsü’nde uzman. Jeffrey, Türkiye’nin Irak’la, Suriye’yle, İran’la sorunları olduğuna, İsrail’in de İran ve Arap Baharı’yla sorunları olduğuna dikkati çekerek iki ülke arasındaki gelişmeleri “çok önemli stratejik adım” diye niteliyor.

Amerika’nın eski Ankara büyükelçisi James Jeffrey’e göre Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesinin ekonomik boyutları da mevcut. Türkiye’nin bir ‘ekonomi devi’ olduğunu söyleyen Jeffrey, İsrail’in de ileri teknoloji, ihracat ve artan doğal gaz kaynakları konusunda öne çıktığına dikkati çekiyor. Jeffrey ayrıca Türkiye’nin ileri teknoloji askeri gereksinimlerini Amerika’dan değil, İsrail’den tedarik ettiğini ve ilişkilerin en kötü olduğu dönemde bile Türkiye’nin İsrail’den savunma amaçlı alımlar yaptığını belirtiyor. İki ülke arasında turizm ilişkisine de işaret eden Jeffrey, “Türkiye İsrailli turistleri yeniden geri kazanmak istiyor” diyor.

Dışişleri Bakanı Kerry’nin İstanbul’daki temaslarında Suriye krizi de ele alınacak. James Jeffrey, Kerry’nin yeniden bölgeye gitmesini olumlu bir gelişme olarak tanımlıyor. Jeffrey yalnızca Suriye’nin değil, İran ve Irak’ın da Türkiye açısından varlıksal sorunlar oluşturduğunu, Amerika ve Türkiye’nin bu sorunlara daha koordineli eğilmesi gerektiğini söylüyor.

Jeffrey, Amerika, Türkiye ve İsrail’in Suriye krizi konusunda işbirliği yapmasının, özellikle Suriye’yi İran’ın etkisinden kurtarmak açısından önemli olduğunu belirtiyor. Eski büyükelçi, Esat rejiminin devrilmesinin üç ülkenin de çıkarına olduğunun altını çizerken, Suriye’de doğacak bir güç boşluğunun da el Kaide gibi aşırı dinci unsurlara fırsat yaratmayacak şekilde engellenmesi gerektiğini kaydediyor.

John Kerry ayrıca Kudüs ve Ramallah’a da uğrayacak. Obama yönetimi, İsrail ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerini yeniden başlatmaya çalışıyor. Filistinliler ise görüşmelere geri dönmek için İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarına son vermesini şart koşuyor.

Son dönemde Filistinli göstericilerle İsrail güvenlik kuvvetleri arasında yaşanan çatışmalar ve ölüm olaylarının da Kerry’nin İsrail ziyaretinde gündemde olması bekleniyor. Çatışmalarda iki Filistinli gösterici hayatını kaybetti. Cuma günkü çatışmalardaysa 35 kişi yaralandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG