Erişilebilirlik

Kerry Körfez İşbirliği Bakanlarıyla Birarada


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Körfez İşbirliği Konseyi dışişleri bakanlarıyla Fransa’da, İran’la nihai nükleer anlaşmaya varmak için gösterilen çabalar ve Yemen’deki çatışmalar gibi bölgesel konuları ele alıyor

Bugünkü görüşmeler, önümüzdeki hafta Beyaz Saray’da Körfez ülkelerinin liderleriyle yapılacak zirve toplantısına zemin hazırlayacak.

Bazı Körfez ülkeleri, İran’la varılacak olası anlaşmanın bölgede istikrarsızlığa yolaçacağına dair kaygılarını dile getirmişti. Tahran hükümetinin Şii Husi isyancılarına destek verdiğini belirten bu ülkeler ayrıca İran’ın Yemen’deki etkisinin de kaygı yarattığını ifade ediyor.

Bakan John Kerry ve Suudi mevkidaşı Adil el-Cubeyr, Riyad’da düzenledikleri basın toplantısında, insani yardım göndermek amacıyla Yemen’de beş günlük ateşkes ilan edilmesi için çabaların sürdüğünü açıkladı. İki bakan, duruma göre ateşkesin süresinin uzatılabileceğini kaydetti. Kerry, ‘Husileri ve Husileri destekleyenleri Yemen halkının temel ihtiyaçlarını gidermek için çıkan bu büyük fırsatı kaçırmamaya çağırıyoruz. Yemen’de barış yolunu bulmalarını arzu ediyoruz’ şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ise İran’dan yardım aldıklarına inanılan Husi isyancılarıyla ateşkesi destekleyip-desteklemediklerine dair iletişim kurmadıklarını belirtti. El-Cubeyr, tüm Yemen dahilinde geçerli olması planlanan ateşkesin ayrıntılarına ilişkin önümüzdeki günlerde daha fazla açıklama yapılacağını söyledi. Bakan, ‘Ateşkes ya her yerde etkili olacak, ya da hiçbir yerde olmayacak’ dedi.

Yemen’in Birleşmiş Milletler Temsilcisi ise bu hafta başında Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta uluslararası topluma seslenmiş ve Yemen’de kara harekatıyla bir an önce müdahalede bulunulmasını talep etmişti.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon Husi hedeflerine yönelik hava saldırılarına devam ediyor. Husi isyancıları, Çarşamba günü liman kenti Aden’in bir başka kesimini daha ele geçirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG