Erişilebilirlik

Kerry İran'la Görüşmelerden 'Umutlu'


ABD Dışişleri Bakanı Kerry Viyana'da İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'le görüşmesinde
ABD Dışişleri Bakanı Kerry Viyana'da İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'le görüşmesinde

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İranlı nükleer görüşmecilerle bir anlaşmaya varma konusunda umutlu olduğunu, ancak bazı ‘çetin’ sorunları çözme gereksinimi duyduklarını bildirdi.

Kerry bu açıklamasını Viyana’da, İran Dışişleri Bakanı Muhammet Cevat Zarif’le gerçekleştirdiği basına kapalı görüşmenin öncesinde yaptı.

Zarif de iki tarafın da ilerleme sağlamak amacıyla çok çalışması gerektiğini açıkladı.

Zarif, “diğer taraf olumlu adımlar atar ve aşırı taleplerde bulunmazsa, kesinlikle herkesin yararına hizmet edecek bir anlaşmaya varırız” diye konuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bununla birlikte bir anlaşmaya varılması için üç şartın yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Viyana’ya varışında açıklama yapan Fabius, İran’ın nükleer tesislerinin “iyice” incelenmesine, nükleer araştırmalarına kalıcı kısıtlamalar getirilmesine ve anlaşmanın herhangi bir hükmünü ihlal etmesi durumunda yaptırımların yeniden uygulanacağı gerçeğine razı olması gerektiğini söyledi.

Kerry ve Fabius Cumartesi geç saatlerde bir saat kadar görüştü. Kerry, Fransa'da dün gerçekleşten terör saldırısından dolayı Fabius'a başsağlığı dileğinde bulundu.

Batılı ülkelerden oluşan ittifakla İran’ın, nükleer sorunu sona erdirecek nihai anlaşmaya varması için belirlenen son tarih 30 Haziran. Bu tarihe çok yaklaşılmış olmasına rağmen taraflar kilit sorunlar üzerinde hala anlaşabilmiş değil.

El Alem adlı haber kuruluşuna demeç veren İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arağçi, görüşmelere katılan bazı ülkelerin 2 Nisan’da varılan çerçeve anlaşmasından bu yana görüşlerini değiştirdiğini belirtti, ancak bunların hangi ülkeler olduğunu açıklamadı.

Birleşmiş Milletler’in beş daimi üyesi, Amerika, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın yanı sıra Almanya Nisan ayında İran’la vardıkları çerçeve anlaşmasında, nükleer faaliyetlerini kısıtlaması karşılığında Tahran hükümetine yaptırımları hafifletme sözü vermişti.

Ancak taraflar arasında çözülmesi beklenen sorunlar bulunuyor. Adı açıklanmayan Batılı bir diplomat, en zor sorunların önümüzdeki günlerde çözülmesinin beklendiğini bildirdi. Bu sorunlar arasında İran’ın nükleer tesislerine yapılması planlanan denetlemeler, Tahran hükümetinin nükleer programını daha şeffaf hale getirmesi, yaptırımların hafifletilmesi ve İran’ın nükleer programının geldiği aşamanın silah üretebilecek düzeye gelip gelmediğinin netliğe kavuşması gibi konular yer alıyor.

Bu arada 30 Haziran son tarihine kadar nihai anlaşmaya varılıp varılmayacağı da konuşulan konular arasında bulunuyor. Geçmişte varılan çerçeve anlaşması da son tarihten üç gün sonra imzalanmıştı. Üst düzey bir Amerikalı yetkili de, önemli olanın anlaşmanın içeriği olduğunu açıkladı.

Bazı diplomatlar da son tarihin aslında 30 Haziran değil, 9 Temmuz olduğunu söylüyor. Çünkü 9 Temmuz’dan itibaren Amerikan Kongresi’nin anlaşmaya müdahale etme yetkisi bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG