Erişilebilirlik

Kerry: Irak'a Asker Göndermeyeceğiz


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Amman'da Ürdün Kralı Abdullah ile görüşürken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Amman'da Ürdün Kralı Abdullah ile görüşürken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Amerika’nın Anbar ilinde Felluce ve Ramadi kentlerini ele geçiren el-Kaide militanlarına karşı savaşan Irak hükümetini desteklediğini açıkladı.

Ancak Kerry bu savaşın Iraklıların kendi savaşları olduğunu vurgulayarak Amerika’nın Irak’a asker göndermeyeceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Washington'un Irak'a asker göndermeyi düşünmediğini de belirtti.

Kerry bu açıklamaları Ürdün ve Suudi Arabistan’a geçmek üzere Kudüs’ten ayrılmadan önce yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Ürdün ve Suudi Arabistan’da İsrail ve Filistinliler arasında bir çerçeve barış anlaşması gerçekleştirme çabalarını ele alacak.

Ramallah’ta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’la ikinci görüşmesinden sonra açıklama yapan Kerry, İsrailli ve Filistinli liderlerin sunacağı çerçeve barış anlaşması taslağını kabul etmesini umduğunu söyledi.

Kerry son Ortadoğu ziyaretinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’la da görüştü. Kerry İsrailli liderlere, bir çerçeve barış anlaşmasının İsrailli ve Filistinli görüşmeciler arasındaki ayrılıkları gidereceğini ve daha kalıcı anlaşmaya rehberlik edeceğini söyledi.

Amerika Nisan ayında tarafların nihai ve kapsamlı bir barış anlaşması imzalamasını umuyor. Kerry bu açıdan çerçeve bir anlaşmanın bu süreçte önemli düzeyde ilerleme kaydedilmesine yardımcı olacağını savunuyor.

Kerry, Mart ayından bu yana bölgeye onuncu ziyaretini gerçekleştiriyor. Geçen yılın başında dışişleri bakanlığı görevini Hillary Clinton’dan devralan Kerry, önceliği Ortadoğu barışına vereceğini söylemişti. John Kerry, İsrail ve Filistin arasında yıllardır devam eden çatışmalara iki devletli çözüm önerisiyle son vermeyi amaçlıyor.

Amerikan tarafının iyimserliğine rağmen İsrailli ve Filistinli yetkililer, birbirlerine kuşkuyla yaklaşıyor. İsrail, Filistin tarafından güvenlik garantileri ve “resmi tanınma” istiyor. Filistin tarafıysa İsrail’in işgal altında tuttuğu topraklarda Yahudi yerleşimciler için inşaatları sürdürmesinden şikayetçi. Filistinli yetkililer, İsrail’in inşaatları sürdürmesi durumunda görüşmelerden tek yanlı çekilme tehdidinde bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG