Erişilebilirlik

Kerry Doha'da 'Suriye'nin Dostları' Toplantısına Katılacak


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, ‘Suriye’nin Dostları’ toplantısına katılmak amacıyla Katar’ın başkenti Doha’ya hareket etti.

Yarınki toplantı, Amerika’nın Suriyeli isyancılara silah göndermeyi planladığı açıklamasının ardından yapılan ilk Suriye’nin Dostları toplantısı olacak. Toplantıya Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katılacak.

Kerry hareketinden önce yaptığı açıklamada, onbinlerce kişinin ölümüne yol açan Suriye iç savaşına diplomatik çözümden hala vazgeçmediklerini söyledi.

Amerika ve İngiltere, Esat rejimi yetkilileriyle Suriye muhalefetini Cenevre’de doğrudan görüşmeler başlatmaya çalışıyor. Plana Avrupa Birliği ve birçok Arap ülkesi de destek veriyor.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Associated Press haber ajansına verdiği demeçte, Amerika’nın Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturması durumunda Cenevre görüşmeleri planının ‘raydan çıkabileceği’ uyarısında bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de Amerika’nın Suriyeli isyancıları silahlandırma kararından rahatsız. Almanya Başbakanı Angela Merkel’le bir araya gelen Putin, bu şekilde teröristlerin de eline silah geçeceğini savundu, ama öte yandan Esat rejimiyle Moskova arasındaki silah anlaşmasının da arkasında durmaya devam etti.

Suriye’de isyancıların komutanı General Salim İdris, ellerine yeni silahlar geçtiğini açıkladı. İdris, el Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada yeni silahların konumlarını güçlendireceğini savundu, ama silahların kaynağını açıklamayı reddetti.

Bu arada Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), yaz mevsimiyle birlikte sıcakların artmasının Suriye ve çevresinde milyonlarca çocuğu hastalıkların pençesine düşürebileceği uyarısı yaptı.

Suriye içindeki ve komşu ülkelerdeki mülteci kamplarında dört milyon çocuk yaşadığına dikkati çeken UNICEF, bu çocukların ishal, Akut respiratuar distres sendromu (ARDS), kızamık ve diğer hastalık riskine açık olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG