Erişilebilirlik

Kerry Dini Özgürlüklere Saygı İstedi


Kerry Dini Özgürlüklere Saygı İstedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, dini özgürlükleri kısıtlayan ülkelerin kendi güvenliklerini tehdit ettiklerini söyledi. Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri Scott Stearns, bakanlığın yıllık uluslararası dini özgürlükler raporunu değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Kerry, dini özgürlüklere saldıranların sadece haksız yere hedef aldıkları kişileri değil, kendi güvenliklerini de tehlikeye attıklarını söyledi:

“Güney Asya’dan Afrika’ya kadar birçok ülkedeki dini gruplar 21. yüzyılda olmaması gereken baskı, ağır ceza ve yöntemlerle susturulmuş durumda.”

Bu yılki raporda İslamcı militan Boko Haram ve Nijerya ordusunun çatıştığı, Müslüman ve Hristiyanlar’ın hayatını kaybettiği Nijerya’nın kuzey bölgesindeki gelişmelerle ilgili kaygılar var.

Kerry: “Boko Haram, sadece geçen yıl burada binden fazla sivili öldürdü. Buna Hristiyan ve Müslüman dini liderler, kilise ve camilerde dua edenler ve olay yerinde olanlar da dahil.”

Kerry, Suriye ve Irak’ta etkili olan IŞİD’in “vahşiliğine ve inanılmaz acımasızlığına” tüm dünyanın tanıklık ettiğini de söyledi:

“Şiiler’in katledilmesi, Musul’daki Hristiyanlar’ın din değiştirmeye zorlanması, kadın ve çocuklara tecavüz edilip, infazlar uygulanması ve sivil halkın canlı kalkan olarak kullanılması. Bu barbarlıkların hepsi konunun önemini gösteriyor.”

Rapor, Dışişleri Bakanı Kerry’nin “aileleri yurtlarından etmeye ve toplumları perişan etmeye devam” ettiğini belirttiği Burma’da Müslümanlar’a uygulanan ayrımcılığı da kınıyor:

“Burma’da binlerce Müslüman mezhepler arası şiddet yüzünden yurtlarından oldu. Onbinlercesi de yeterli tıbbi yardım olmayan derme-çatma kamplarda yaşıyor.”

Kerry, Putin hükümetinin Rusya’da dini özgürlükleri sistematik bir şekilde erozyona uğrattığına da dikkati çekti:

“Rusya’da hükümet “aşırı dincilik” adını verdiği duruma karşı daha ağır cezalar uyguluyor, böylece dindar kişilere karşı alınan sert önlemler de haklı gösteriliyor.”

Kerry, baskı yanlısı hükümetlerin ve aşırı dinci grupların amaçlarının belli olduğunu söyledi. Kerry, bu yüzden Amerika’nın da neyi temsil ettiğini açık bir şekilde göstermesi gerektiğini belirtti:

“Kimseye neye inanması gerektiğini söylemiyoruz. Nasıl yaşamaları gerektiğini de söylemiyoruz. Herkes için küresel bir değer olan hoşgörü, herkesin kendisine ve seçeneklerine saygı duyulmasını istiyoruz.”

Margon, bazen bu mesajın Washington tarafından eşit şekilde uygulanmadığını söylüyor:

“Akıllı kalkınmanın, yerinde güvenlik uygulamalarının bir parçası bu. Amerika bu mesajı bazen uygun olduğunda verdi, diğer zamanlarda da üzerinde durmadı.”

Bu yılki raporun özellikle kaygı uyandıran ülkeler listesinde dini inançları nedeniyle işkence uygulananların bulunduğu gerekçesiyle Türkmenistan da bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG